Flera personer har under fredagen tvingat till sig sina egna pengar på banker i Libanon – två dagar efter liknande incidenter uppmärksammades stort på sociala medier. Några av rånen rapporteras ha skett i samverkan med aktivistgruppen ”Bankspararnas ramaskri”. Libanesiska banker har länge förvägrat kunder att ta ut mer än små summor av sina besparingar då landet sedan flera år befinner sig i vad som beskrivs som en ekonomisk härdsmälta.
LIBANON | En kvinna klädd i svarta jeans och svart t-shirt står på ett skrivbord och placerar en svart pistol innanför sin byxlinning i en kort filmad sekvens som spreds på Twitter på onsdagen. Kvinnan som har identifierats som Sally Hafiz ska senare har sagt att pistolen var en leksak men höll i onsdags flera i banken i gisslan tills dess att hon fått ut sina pengar.
Hon ska ha lämnat banken med omkring 13 000 dollar från sitt eget konto, pengar hon har förklarat för lokal media att hon behöver för att betala för sin systers cancerbehandling.
– Jag har inget att förlora, jag har kommit till vägs ände. Jag har nått en punkt där jag var på väg att sälja min njure så att min syster skulle kunna få behandling, säger hon till den lokala tv-kanalen Al Jadeed, rapporterar CNN.
Senare samma dag tvingade en man också till sig sina egna pengar från en bank i staden Aley, och även i augusti kände sig en man tvungen att råna sin bank för att få tillgång till sina besparingar. Den mannen greps men släpptes senare efter banken i fråga valde att inte anmäla honom. Även han behövde pengar för att betala för en familjemedlems sjukvårdsräkningar.
På torsdagen meddelade också aktivistgruppen Bankspararnas ramaskri att de hade bistått Sally Hafiz med hennes rån i onsdags, samt att de kommer att hjälpa till att organisera fler liknande aktioner eftersom folk med besparingar på banken inte har något annat val än att ”ta saken i egna händer”.
– Blom Bank gör ett uttalande som säger att detta är en iscensatt handling. Ja det är det, vad trodde ni?, sade Alaa Khorchid, chef för gruppen i en presskonferens på torsdagen, rapporterar The Independent.
– Revolutionen började på riktigt igår när Sally Hafiz gick in på banken och det finns ingen återvändo. Den här revolutionen är mot alla bankerna, sade Ibrahim Abdullah, även han medlem i aktivistgruppen.
Libanon har befunnit sig i en allvarlig ekonomisk och finansiell kris som av Världsbanken beskrivs som ”bland de värsta världen har sett”, och som en av de värsta ekonomiska kollapserna i hela världen sedan mitten av 1800-talet, något som förvärras av den utdragna politiska krisen i landet.
Sedan en längre tid tillbaka har banker hindrat kunder från att ta ut sina pengar från sparkonton på grund av krisen, vilket har orsakat stora problem för vanliga libaneser att klara vardagen och många har känt sig tvingade att lämna landet. Andelen fattiga i landet har skjutit i höjden – omkring 80 procent av befolkningen klassas som fattiga enligt FN:s ekonomiska och sociala kommission för Västasien (ESCWA).
Enligt ESCWA har många hushåll tvingats att sälja av ägodelar som markinnehav, bilar, guld och andra tillgångar vilket i sin tur gör dem mer sårbara inför framtida kriser. Man har också sett sjunkande siffror för inskrivna elever och studenter och fler hoppar också av sin utbildning.
Allt fler är också utsatta på flera sätt på samma gång, omkring fyra miljoner libaneser lever under så kallad flerdimensionell fattigdom. Ett växande antal hushåll har inte heller råd med hälsa- och sjukvård, nio procent av befolkningen hade inte råd med sjukvård 2019, två år senare hade den siffran vuxit 33 procent. Och över 50 procent av befolkningen har inte råd med mediciner eller elektricitet, rapporterar ESCWA i en rapport från i december 2021.
Banker har uppgett att de ger undantag för uttag av pengar i humanitära fall, bland annat då det handlar om medicinsk behandling, men många menar att så sällan sker. En libanesisk banktjänsteman säger till CNN att han oroas av fenomenet att folk tvingar sig till sina egna pengar:
– Jag tycker att detta är en inbjudan till andra att göra samma sak. Så länge folk kommer undan med det så kommer de att fortsätta. Vilken fallerad stat, säger han till CNN.
Redan på fredagen verkade banktjänstemannen få rätt – då rapporterades upp till sju olika incidenter då bankkunder tvingade till sig sina pengar.
* * *
LÄS MER
Allt djupare kris i Libanon
Fortsatta vägblockader i Libanon
Attacker mot demonstrationerna i Libanon