Prenumerera

Logga in

Nyheter

”Kattplanet” från Namibia till Indien – lastat med geparder

En av geparderna som flögs till Kuno National Park i Indien.

I ett samarbete mellan Indien och Namibia ska geparden återintroduceras till den sydasiatiska vildmarken, i nationalparken Kuno – 70 år efter att den sista individen sköts ihjäl i den sydasiatiska nationen.

INDIEN/NAMIBIA | Fem honor och tre hanar anlände till Indien från Namibia i ett chartrat plan – som snabbt fick namnet ”Kattplanet” ­– och släpptes ut i en tillvaro inom nationalparkens gränser inför den närvarande indiske premiärministern Narendra Modi, som också råkade fylla 72 år samma dag:

– Idag har geparden återvänt till indisk jord, sa Modi i ett videomeddelande, rapporterar nyhetsbyrån AFP via al-Jazeera.

Förhoppningen är att de immigrerade geparderna ska anpassa sig i sin nya tillvaro och växa i antal. Men kritiker till initiativet befarar att den första interkontinentala omplaceringen av det mäktiga kattdjuret kan rendera i bakslag, både för geparden själv och för andra arter.

Gepardens plötsliga intåg i ett habitat med redan cementerade näringskedjor och under hårt ekologiskt tryck till följd av ekonomiska intressen kan leda till stress och oförmåga till fortplantning.

Sista geparden dödad av indisk prins

Förberedelserna mellan Namibia och Indien löper tillbaka till 2020 och är ett viktigt politiskt projekt för den indiska regeringen som blivit alltmer fokuserat på att vårda det som anses tillhöra det indiska kulturarvet.

Geparden tros ha vandrat på jorden för redan för 8,5 miljoner år sedan och dess förfäder tros ha strövat fritt mellan Asien och Afrika.

I Indien tros den sista naturligt inkvarterade geparden ha skjutits till döds av prinsen Ramanuj Pratap Singh Deo, rapporterar Live Mint.

Rödlistad art

Enligt namibiabaserade Gepardens bevarandefond (Cheetah Conservation Fond) finns bara 7 000 individer kvar, merparten längs den afrikanska savannen, och listas därför som ”kritiskt utrotningshotad” i såväl norra Afrika som i Asien, rapporterar The Guardian.

Laurie Marker, grundare av Gepardens bevarandefond, är inte orolig över gepardernas anpassningsförmåga långt fjärran den afrikanska kontinenten:

– Geparder är väldigt anpassningsbara och jag tror de kommer att anpassa sig väl till sin nya miljö, säger Laurie Marker till nyhetsbyrån AFP, rapporterar The Guardian.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.