Åtminstone två cancerpatienter i Ohio i USA har tvingats resa för att genomgå abort i en annan delstat för att få livräddande behandling Detta då behandling med cellgifter oftast kräver att patienten inte är gravid, eller åtminstone inte i graviditetens första trimester, för att inledas.
USA | Efter att beslutet om Roe v Wade revs upp av USA:s högsta domstol i somras och därmed drog undan den grundlagsenliga rätten till abort införde Ohio ett abortförbud efter den sjätte graviditetsveckan, ett förbud som det nu pågår rättsliga processer om och som därför har stoppats tillfälligt av domstol.
I skriftliga uttalanden till rätten framgår bland annat att åtminstone två cancerpatienter har hindrats från behandling innan de genomgår abort, något som alltså inte längre kan ges av sjukvården i Ohio, rapporterar sajten the 19th.
Det visar också att patienter kan drabbas av abortförbud även när deras liv är i uppenbar fara och även när lagstiftning medger undantag för de fall då den gravida kvinnans, icke-binäras eller transpersonens liv, är i fara. Enligt abortförbudet, som alltså temporärt har hävts, kan vårdpersonal som medger abort efter den sjätte graviditetsveckan dömas till upp till ett år i fängelse liksom böter.
Drabbar patienter
Bara tre dagar efter att Högsta domstolen i USA beslutade att riva upp Roe v Wade blev det känt att en tioårig flicka i Ohio hade nekats en abort i sin hemstat eftersom delstaten hade en så kallad triggerlag, som var utformad att träda i kraft så fort Roe v Wade revs upp. Abortförbudet ger inga undantag finns för graviditeter som är resultatet av våldtäkt.
Flickans läkare i Ohio ringde till en gynekolog som arbetar i delstaten Indiana, för att be henne utföra aborten på den unga patienten. Det gjorde hon, och den tioåriga flickan blev tvungen att resa över delstatsgränsen för att genomgå abort.
Paralleller till Irland
Både exemplet med den våldtagna flickan och de patienter som hindras i sin cancerbehandling har tydliga paralleller till Irland där abort förbjöds enligt grundlagen på 1980-talet. Abort var redan förbjudet i landet när folkomröstningen hölls 1983, och samma år avled Sheila Hodgers efter att läkare slutade ge henne den cancerbehandling hon stod på när hon blev gravid. Hennes man Brendan Hodgers har berättat hur han vädjade till läkarna att utföra en abort på henne då hon skrek av smärta men läkarna vägrade.
Sheila Hodgers dog efter att hon fött fram en för tidigt född flicka som dog omedelbart efter födseln. Under 1990-talet blev det ramaskri när en 14-årig flicka som hade blivit gravid efter en våldtäkt hindrades från att resa till England för abort, det så kallade X-fallet. Båda dessa, och andra, fall ledde så småningom till att en aborträttsrörelse tog fart och som slutligen ledde till att Irland legaliserade abort fram till den tolfte graviditetsveckan