Prenumerera

Logga in

Nyheter

Extremhögern stark inför valet i Israel

En Likud-supporter med en affisch av tidigare israeliska premiärminister Benjamin Netanyahu.

För femte gången på mindre än fyra år går Israel till val på tisdagen. Benjamin Netanyahu ser ut att kunna göra comeback på premiärministerposten. För att nå dit kommer han att behöva stöd av två personer vars politik har beskrivits som ett hot mot den israeliska demokratin – Bezalel Smotrich Smotrich och Itamar Ben-Gvir. Något som också påverkar valutgången är i hur stor utsträckning palestinska medborgare i Israel går till valurnorna.

ISRAEL | Bezalel Smotrich, ledare för Religious Zionism och Itamar Ben Gvir, ledare för Otzma Yehudit (Judisk makt), har gått samman i en valallians – Religious Zionism – som ser ut kunna bli tredje största parti i valet. Om det stämmer kan ledarna Smotrich och Ben-Gvir få roll som kungamakare i den kommande regeringsbildningen. En regeringsbildning som liksom i de föregående fyra valen i denna cykel ser ut att bli svår och snårig.

Opinionsundersökningarna pekar på att Benjamin Netanyahu kan nå majoritet med nöd och näppe – 61 mandat krävs för att bilda regering. I den koalition som slutligen petade Netanyahu från premiärministerposten ligger två partier, Labor och Meretz, på gränsen till tröskeln till Knesset. För nuvarande premiärminister Yair Lapid räcker det dock med att lyckas blockera att Netanyahu lyckas bilda regering för att han ska få fortsätta styra landet tills vidare. Men det kan i sin tur innebära att Israel måste gå till val på nytt någon gång under våren eller tidigt nästa sommar.

Blir det Netanyahu som tar hem spelet tar det landet ytterligare längre åt höger. Otzma Yehudits Itamar Ben-Gvir är lärljunge till den rasistiske rabbinen Meir Kahane, vars parti Kach förbjöds i mitten av 1980-talet på grund av rasism. Itamar Ben-Gvir har också fram till för ett par år sedan haft ett porträtt i sitt hem i en bosättning på Västbanken på bosättaren Baruch Goldstein som 1994 sköt ihjäl 29 bedjande palestinier i Ibrahimmmoskén i Hebron under fastemånaden ramadan.

Att Itamar Ben-Gvirs stöd ökar har bland annat med att göra att han är populär bland unga i Israel. I mätningar från valet 2021 fick Religious Zionism sju procent av rösterna inom åldersgruppen 18–24 år, uppger Or Anabi från Israel Democracy Institute till tidningen Haaretz. I jämförelse fick alliansen 5,6 procent i åldersgruppen 25–44 år, 2,9 procent i gruppen 45–69 år, och 3,4 procent bland gruppen 65 år och äldre. Mer än dubbelt så många unga israeler röstade på högerextrema Religious Zionism än på vänsterpartierna Meretz eller Labor.

Enligt Haaretz har högergiren bland unga brukat förklaras med att religiösa familjer i hög utsträckning röstar på högern och att religiösa familjer ofta har fler barn än icke-religiösa familjer. Men enligt Or Anabi är det inte hela förklaringen – han menar att Ben-Gvirs ökade stöd pekar på en ökande rasism i stort.
– Förr definierade sig judiska israeler som höger eller vänster beroende på hur de såg på konflikten med palestinierna och lösningen på den. Men ingen talar om den israelisk-palestinska konflikten eller [de ockuperade] territoriernas status längre. I allt högre utsträckning definierar sig judiska israeler som höger eller vänster baserat på deras attityder till den arabiska minoriteten som bor i Israel, säger Or Anabi till Haaretz.

Hur det går i valet handlar också om hur många palestinska medborgare i Israel, det vill säga den arabiska minoriteten i landet som utgör omkring 20 procent av befolkningen, som går till valurnorna. Flera opinionsundersökningar pekar på siffror på omkring 40 procent, medan vissa pekar på en ökning i valdeltagandet från 2021 som låg på drygt 44 procent till upp emot 50 procent. Om det blir närmare 50 procent, eller en eller ett par procentenheter över, kan det avgöra valutgången. Till Netanyahus nackdel.

I förra valet fick förenade arablistan, Ra’am, fyra mandat. Partiet som har en islamistisk bas fokuserar framför allt på socio-ekonomiska frågor för den arabiska minoriteten i landet och gick också med i den styrande koalitionen, vilket var första gången ett arabiskt parti har ingått i en israelisk regeringskoalition. Enligt Yousef Makladeh, grundare och chef för Statnet Research Institute som genomför opinionsundersökningar stöder så många som 70 procent av den arabiska minoriteten i landet att arabiska partier ska delta i en koalition, rapporterar Reuters. Men många araber eller palestinier i Israel har litet hopp om förändring och enligt Yousef Makladeh är en vanlig fras han har hört i sina intervjuer med 200 palestinska medborgare i Israel inför valet på tisdag att ”vi röstar för ingenting”.

* * *
LÄS MER
Spretig regering i Israel – men Netanyahu kan orsaka problem
Israels tredje val på ett år kan ge nytt dödläge
Netanyahu biter sig kvar vid makten i Israel

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.