Prenumerera

Logga in

Nyheter

FN kritiserar Paraguay för avreglerat bruk av bekämpningsmedel

Odling av sojabönor i Paraguay.

Marcos Orellana – FN:s specielle rapportör av gifter och mänskliga rättigheter – uttrycker stor oro kring Paraguays ”överdrivna bruk av bekämpningsmedel” som ”förgiftar landet och allvarligt påverkar människors liv och hälsa”, enligt ett pressmeddelande från kontoret FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter (OHCHR).

PARAGUAY | Marcos Orellana har lagt fram sina preliminära observationer efter fältarbete i det sydamerikanska landet – vilket är en av världens största sojaproducenter och majoriteten är genmodifierade grödor – som även kommer att generera i en komplett specialrapport om mänskliga rättigheter i september 2023.

Rapporten kommer fokusera på miljösäker markskötsel och hantering av giftigt avfall samt Paraguays förmåga att efterleva ingångna avtal gällande miljöhänsyn och mänskligheter.

Marcos Orellana har besökt framför allt östra Paraguay, ett tillhåll för seglivade markkonflikter, och han länkar ”den höga markkoncentrationen i händerna på ett fåtal” till landets cementerade miljömässiga orättvisor.

Därtill måste det internationella samfundet sluta att spela med dubbla kortlekar och glatt exportera bekämpningsmedel som är strängt förbjudna i de egna lundarna.

Men i slutändan – konstaterar FN-rapportören – är det upp till den paraguayanska staten att agera för att säkerställa sina medborgares tillgång till välmående marker, vattendrag och åkrar genom att upphöra med sitt okontrollerade bruk av bekämpningsmedel:

– Lagar som kontrollerar bekämpningsmedel genomdrivs inte i Paraguay. Det genererar i en straffrihet gällande människorättsbrott och övergrepp av tusentals människor som utsätts för giftiga föroreningar, säger Marcos Orellana i ett pressmeddelande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.