En 20-årig kvinna dömdes till döden genom stening i Sudan i juni. Nu har hennes fall överklagats men någon dom har ännu inte kommit. Kvinnan har anklagats för äktenskapsbrott men människorättsgrupper i landet menar att hon inte fick en rättvis rättegång, och uppmanar det internationella samfundet att sätta press på Sudans militärstyre att släppa kvinnan fri.
SUDAN | Kvinnan, som inte namnges av säkerhetsskäl, separerade från sin man 2020, och anklagades året därpå för äktenskapsbrott av honom. I juni i år dömdes hon till döden genom stening i en domstol i staden Kosti, rapporterar BBC. Fallet har överklagats men någon ny dom har ännu inte kommit. Människorättsgrupper har påtalat allvarliga brister i hennes rättegång, bland annat ska hon inte haft tillgång till advokat inför rättegången i juni. BBC har kontaktat domstolen i Kosti men har inte fått något svar.
En regeringstjänsteman håller med om kritiken mot rättegången mot kvinnan och menar att den var ett ”skämt”
– Vi har inga ministrar som kan ingripa för att kräva hennes frigivning, säger tjänstemannen till BBC.
"Tvingades skriva under erkännande”
Enligt människorättsgrupper nekades hon inte bara advokat utan ska inte heller ha känt till anklagelserna som riktades mot henne, och hon kan ha utsatts för påtryckningar att skriva under ett erkännande.
– Vi har skäl att tro att hon i strid med lagen tvingades skriva under ett erkännande av polisen, säger Mossaad Mohamed Ali, chef för African Centre for Justice and Peace Studies (ACJPS) till BBC.
Han betonar också att stening är en allvarlig form av tortyr. Förra året undertecknade Sudan FN:s konvention mot tortyr:
– Under konventionen definieras tortyr som att avsiktligt orsaka en person intensivt lidande. Stenande är en av de värsta formerna av tortyr, säger Mossaad Mohamed Ali.
Militärstyre försvårar
Sulaima Ishaq som leder arbetet mot våld mot kvinnor på landets socialdepartement uppger för BBC att hon har försökt påkalla uppmärksamhet kring fallet och de stora bristerna i rättegången till flera olika tjänstemän.
Men att få någon att agera försvåras då det saknas ministrar efter militärkuppen som genomfördes av general Abdel Fattah al-Burhan den 25 oktober förra året, vilket satte punkt för en demokratiseringsprocess som hade pågått i landet sedan den tidigare presidenten och diktatorn Omar al-Bashir tvingades bort från makten i april 2019.
Redan 2015 utlovade den dåvarande regeringen att ta bort möjligheten att döma någon till döden genom stening. Sulaima Ishaq säger till BBC att även de mest konservativa politikerna i landet motsätter sig stening:
– Men saker och ting tar lång tid att förändra här och som sedan ska genom domstolarna, och kvinnorna är de som drabbas, säger hon.
Internationella samfundet uppmanas agera
Ett känt fall där en kvinna dömdes till stening till döds för äktenskapsbrott i Sudan var för ett årtionde sedan, då en ung kvinna släpptes ur fängelset efter en kampanj av bland annat den regionala gruppen Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa (Siha) och Amnesty International.
Hala al-Karib, regional chef för Siha, uppger för BBC att lagen om äktenskapsbrott riktas ”oproportionellt” mycket mot kvinnor och att det kan ha funnits många andra fall sedan 2012 då kvinnor har dömts till döden genom stening som inte känns till hav grupper som jobbar med mänskliga rättigheter i landet:
– Feminister och människorättsgrupper i landet har minimalt med resurser och det skulle kunna finnas hundratals fall som vi inte känner till, säger Hala al-Karib till BBC och uppmanar också det internationella samfundet att pressa Sudans ledning om att kvinnan ska släppas fri:
– Vi är oroade över att appellationsdomstolen inte kommer att döma till den unga kvinnans fördel. Vi räddar kvinnor från dessa lagar när det internationella samfundet höjer sin röst och sätter press på den sudanesiska regeringen och det måste ske igen i det här fallet, säger hon.
* * *
LÄS MER
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Kvinnorättsaktivisten Amira Osman gripen i Sudan
Militärt stryptag om Sudan – återigen