EU:s besked om nya regler för utsläppshandeln välkomnas av miljöorganisationer. Men får också kritik för att inte vara tillräckligt.
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl tycker att det är bra att förhandlingarna är i mål och att det finns ett ramverk.
– Men tyvärr är ambitionsnivån inte i linje med det som krävs enligt Parisavtalet och för att världen ska nå 1,5-gradersmålet. Vi står mitt i en klimatkris och åtgärderna behöver bli mycket kraftfullare.
Hon pekar på att minskningstakten med ett mål om att minska utsläppen med 62 procent är för långsam och att åtgärderna inte får full effekt förrän om mer än ett årtionde.
– Vi hade velat se ett mål om 70 procents utsläppsminskningar till 2030. Och vi hade förstås velat se ett mycket tidigare stopp för gratistilldelning av utsläppsrätter till industrin.
Intäkter ska investeras i klimatåtgärder
En positiv sak är att det ser ut som om intäkterna från själva auktioneringen av utsläppsrätterna nu förväntas investeras i klimatåtgärder.
Inte heller Världsnaturfonden (WWF) tycker att överenskommelsen når hela vägen fram och stämmer in åsikten att utsläppshandeln måste minska med åtminstone 70 procent till 2030.
Organisationen anser också att gratis tilldelning av utsläppsrätter bör upphöra snarast möjligt.
”Att företag med höga växthusgasutsläpp får utsläppsrätter gratis innebär en konkurrensnackdel för företag som investerat i klimatsmart teknik. Det motverkar teknikskiften och försenar därmed klimatomställningen”, säger David Mjureke, senior rådgivare på WWF, i ett pressmeddelande.