Startsida - Nyheter

Nyheter

Man dömd till döden för tweet

Saudisk domstol har dömt Muhammad al-Ghamdi, till vänster, till döden för inlägg på sociala medier.

En saudisk domstol har dömt en man till döden för hans inlägg på X, Twitter, och hans aktivitet på YouTube, i en eskalerande kampanj mot alla oliktänkande.

SAUDIARABIEN | En saudisk domstol har dömt en man till döden enbart baserat på hans Twitter- och YouTube-aktivitet, sade Human Rights Watch på tisdagen. Saudiarabiens myndigheter bör upphäva domen, som är en upptrappning av den saudiska regeringens tillslag mot yttrandefriheten och fredliga politiska oliktänkande i landet, menar Human Rights Watch,
Saudiarabiens antiterrorismdomstol dömde i juli Muhammad al-Ghamdi, 54, till döden för flera brott som enbart var relaterade till hans fredliga uttryck på sociala medier.

Förtrycket i Saudiarabien har nått ett skrämmande nytt stadium när en domstol kan utdöma dödsstraff för inget annat än fredliga tweets, säger  Joey Shea, Saudiarabienforskare vid Human Rights Watch:

– Saudiarabiska myndigheter har eskalerat sin kampanj mot alla oliktänkande till häpnadsväckande nivåer och bör avvisa denna travesti på rättvisa.

Saudiska säkerhetsstyrkor arresterade al-Ghamdi, som är pensionerad lärare, inför hans fru och barn i juni 2022. Han fördes till fängelset al-Dhahban, norr om Jeddah, där han hölls isolerad i fyra månader. Hans familj fick inte kontakta honom under denna period. Myndigheterna överförde senare al-Ghamdi till al-Ha’ir-fängelset i Riyadh. Al-Ghamdi hade ingen advokat på nästan ett år och när han äntligen fick juridiskt ombud fick han bara prata med advokaten omedelbart före rättegången.

Al-Ghamdis bror, Saeed bin Nasser al-Ghamdi, är en välkänd saudisk islamforskare och regeringskritiker som lever i exil i Storbritannien.
I en tweet den 24 augusti skrev Saeed att ”den falska domen syftar till att jaga mig personligen efter misslyckade försök från utredningarna att återföra mig till landet.”

Saudiarabiens myndigheter har de senaste åren i allt större utsträckning hämnats mot anhöriga till kritiker och dissidenter utomlands i ett försök att tvinga dem att återvända till landet, säger Human Rights Watch.

Al-Ghamdis dödsdom är den senaste och strängaste i en rad fall där saudiska myndigheter har riktat in sig på användare av sociala medier för fredliga uttryck på nätet. Under det senaste året har saudiska domstolar dömt och utdömt decennier långa straff för användare av sociala medier som kritiserat regeringen.

Kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul säger att det var ”frustrerande, sorgligt och irriterande” att det eskalerande tillslaget mot yttrandefriheten på sociala medier i Saudiarabien så lätt har drunknat. 

– Våra röster hörs mindre och mindre med allt annat som händer i Saudiarabien. Vad världen ser är Neymar och alla dessa kändisar i Saudiarabien, säger hon.

Neymar är en brasiliansk fotbollsspelare som numera spelar i den saudiska fotbollsklubben Al-Hilal i Riyadh.

– Men vi saudier, vi riskerar att få våra huvuden avhuggna på grund av anonyma konton, säger Loujain al-Hathloul.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.