Prenumerera

Logga in

Nyheter

COP28 på gränsen till misslyckande

Många delegater har redan lämnat COP28 – som enligt den officiella tidtabellen ska ta slut under tisdagen.

En dödsdom mot sårbara önationer och ett klimatmöte på väg mot fullständigt misslyckande.
Urvattnade formuleringar om framtiden för fossila bränslen som värmer planeten har lett till ilska på klimatmötet COP28 i Dubai.

KLIMAT | Förhandlarna stannade uppe sent in på natten för att försöka få till en klimatöverenskommelse som närmare 200 länder kan ställa sig bakom. COP28 slutar officiellt på tisdagen – men FN:s klimatkonferenser är ökända för att dra över en eller flera dagar.

Ingen verkar längre tro att årets möte skulle utgöra något undantag.

Den stora konflikten har kokat ner till hur man ska formulera sig kring framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas som är den största boven bakom klimatförändringen. Trycket är hårt att få till ett historiskt avtal om utfasning av alla fossila bränslen, tidigare har bara kolet nämnts.

Utkast sågas

Men det senaste utkastet till överenskommelse om den så kallade globala översynen – som bedömer världens samlade klimatarbete och vad som krävs för att leva upp till Parisavtalets mål – har sågats som urvattnat jämfört med tidigare versioner.

Formuleringar om utfasning finns inte längre kvar, även om fossila bränslen fortfarande nämns. I stället står att konsumtion och produktion av fossila bränslen ska minska på ett rättvist och ordnat sätt till omkring 2050.

EU har kallat utkastet oacceptabelt. De låglänta Marshallöarna, som hotas av stigande havsnivåer, menar att det skulle vara att underteckna sin egen dödsdom. Och USA:s tidigare vicepresident, klimataktivisten Al Gore, varnar för att COP28 är ”på gränsen till ett fullständigt misslyckande”.

Saudiarabien lyfts fram som ett av de oljeproducerande länder som främst motsätter sig formuleringar om att fasa ut fossila bränslen.

Ett nytt utkast till överenskommelse väntas senare under tisdagen.

Varmaste året

2023 kommer att skriva in sig i historieböckerna som det varmaste året som hittills har uppmätts på jorden, med dödliga skyfall, stormar och värmeböljor.

Värre lär det bli om inte beslutsfattarna ser till att utsläppen minskar snabbt.

För att klara Parisavtalets 1,5 gradersmål, och därmed undvika de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringen, måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras till 2030. Hittills fortsätter de dock att öka – främst på grund av förbränningen av olja, kol och gas.

Fakta: FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för ”Conference of the Parties” och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.
COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.
I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.
I samband med COP28 avslutas den första globala översynen (”global stocktake”) av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.
TT
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.