Prenumerera

Logga in

Nyheter

Uppsägningar ett globalt hot mot journalistiken

Bara under 2023 har 3 300 arbeten inom olika nyhetsorganisationer försvunnit i Nordamerika och Storbritannien.

Bara under 2023 har 3 300 arbeten inom olika nyhetsorganisationer försvunnit i Nordamerika och Storbritannien. Trenden – som berör alltifrån tv-kanaler till printmedia och nyhetssajter i digital form – är till viss del ett kvitto på inflationen och svikande annonsintäkter, men även en följd av AI:s intåg, stigande energipriser och tryckkostnader, visar en rapport från Press Gazette.

JOURNALISTIK | Globalt ser det inte bättre ut, enligt Reportrar utan gränser (RUG) som bland annat pekar ut statligt eller organisationsplanterade falska nyheter och AI:s slutliga och långsiktigt vattendelande intåg på mediearenan som några av orsakerna bakom den negativa utvecklingen.

Utöver journalistjobb riskerar AI att utradera 14 miljoner jobb världen över, enligt siffror från World Economic Forum.

RUG skräder inte orden utan konstaterar att journalistiken står inför ett reellt utrotningshot.

– Denna instabilitet är resultatet av ökad aggressivitet från många länders myndigheters sida samt växande fientlighet mot journalister på sociala medier och i den fysiska världen, säger RUG:s generalsekreterare Christophe Deloire i ett uttalande.

Sverige får kritik

Journalistiken är också dubbelt så farlig att utöva, enligt UNESCO som konstaterar att mord på journalister fördubblade under 2022. Men även när det gäller lagstiftningar och politikens syn på journalistik skälver. marken

Sverige, i egenskap av EU-ordförande, får också kritik för sitt förslag till direktiv mot munkavlestämningar, något som i längden riskerar såväl käll- som meddelarskydd, samt bäddar för redaktioner att välja bort publiceringar som riskerar att väcka ont blod hos pengastarka aktörer som med lagstiftningar i ryggen kan väcka åtal, menar bland andra Arbetsvärlden:

–  Vi är chockade över att detta kompromissförslag läggs fram av Sverige, som var det första landet i Europa och världen som antog en lagstiftning till skydd för medierna och det skedde för flera hundra år sedan, säger Flutura Kusari, juridisk rådgivare på Europeiska centret för press- och mediefrihet, till Arbetsvärlden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.