Mörkade dödstal och svidande maktkamp. Nya avslöjanden dyker upp i de dokument som läckt från amerikanska underrättelsekällor. 27 sidor, som hittills varit okända för allmänheten, målar upp en bild av konflikterna i Rysslands maktcentrum Kreml.
RYSSLAND | Enligt de nya dokumenten finns en djup oenighet inom det ryska styret om hur många ryska soldater som dött och skadats i kriget i Ukraina. Informationen fanns inte med bland de 53 läckta dokument som kom till mediernas och allmänhetens kännedom i förra veckan, rapporterar tidningen The New York Times.
Den ryska säkerhetstjänsten FSB påstås anklaga försvarsdepartementet för att mörka siffrorna, vilket beskrivs som ett tecken på militärens ovilja att vidarebefordra dåliga nyheter uppåt i hierarkin. FSB hävdar enligt uppgifterna att det i försvarsdepartementets siffror saknas döda och skadade inom nationalgardet, Wagnergruppen samt de styrkor som Tjetjeniens Ramzan Kadyrov basar för.
FSB beräknar antalet döda och sårade ryssar till närmare 110 000. Det står i skarp kontrast till den senaste officiella siffran från försvarsdepartementet från i september: 5 937 döda.
Medlade Putin?
Uppgifterna om dispyten är daterad den 28 februari och finns i ett dokument med uppdateringar om läget i bland annat Ukraina. Dokumentet verkar vara baserat på elektronisk avlyssning som amerikanska underrättelsetjänster gjort.
Andra läckta dokument, som offentliggjorts tidigare, anger antalet skadade och dödade ryska soldater till totalt mellan 189 500 och 223 000.
Materialet beskriver också detaljer från ett möte mellan Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, försvarsminister Sergej Sjojgu och Rysslands president Vladimir Putin den 22 februari. Enligt uppgifter ska ”nästan säkert” den välkända dispyten mellan Prigozjin och Sjojgu varit en del av mötet, och Putin ska ha försökt medla.
Wagnerledaren har offentligt anklagat den ryska militären för att undanhålla hans styrkor ammunition.
Djup penetration
Den interna splittringen, konflikterna och utmålandet av syndabockar förklarar till stora delar varför Ryssland misslyckats med sin föresats om en snabb krigsinsats i Ukraina, skriver The New York Times.
De nya dokumenten är avfotograferade men vissa sidor saknas. De som är kompletta härrör från de amerikanska underrättelsetjänsterna NSA, DNI samt försvarets underrättelsetjänst. Mycket av materialet verkar komma från avlyssning och lite från direkta, mänskliga källor. Men läckan visar hur djupt amerikanska spioner penetrerat rysk underrättelsetjänst och militär.
The New York Times har varit i kontakt med flertalet statliga tjänstemän rörande läckan. De avfärdar inte innehållet i de nya dokumenten – men säger att de varken kan eller vill verifiera deras äkthet.
Ingen fred 2023
Uppgifter från tidigare okända dokument i läckan visar också att amerikanska underrättelsetjänster befarar att kriget fortsätter 2024. Varken Ryssland eller Ukraina kommer att uppnå seger eller vilja förhandla om fred under 2023, lyder deras uppfattning, enligt The Washington Post.
”Förhandlingar om ett slut på konflikten är osannolika under 2023 under alla tänkbara scenarier”, står det.
Ett obekräftat rykte som snappats upp i det amerikanska underrättelsearbetet nämns även bland de läckta dokumenten. Det gör gällande att president Putin får cancerbehandling och att säkerhetstoppen Nikolaj Patrusjev och generalen Valerij Gerasimov aktivt försöker ”sabotera” kriget under tiden, rapporterar den amerikansk-kanadensiska nyhetssajten Vice.
Det finns inga handlingar som styrker det. Just rykten som spekulerar kring Putins hälsa har funnits länge.
Fakta: USA-läckan
Vad som påstås vara hemligstämplade amerikanska dokument, många med koppling till kriget i Ukraina, har de senaste veckorna dykt upp på sociala medier och nätforum.
De hundratals dokumenten uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information om kriget i Ukraina. Bland annat ska dokumenten innehålla uppgifter om Ukrainas planerade våroffensiv.
Förutom dokument kopplade till kriget i Ukraina ska läckan även innehålla uppgifter om USA:s övervakning av landets allierade, däribland Israel och Sydkorea.
USA:s justitiedepartement och försvarshögkvarteret Pentagon utreder händelsen, läckans äkthet och eventuella följder för USA:s nationella säkerhet.
En ung amerikansk man anklagas för att ligga bakom läckan, enligt Washington Post. Mannen ska ha arbetat på en amerikansk militärbas och delat dokumenten först bland sina vänner på Discord, en plattform på nätet som är populär bland spelare. Discord uppger att man samarbetar med myndigheterna kring utredningen av läckan.