Ugandas president Yoweri Museveni och hans son Muhoozi Kainerugaba anklagas för brott mot mänskligheten vid Internationella brottmålsdomstolen. Vittnesmålen innehåller detaljerade anklagelser om tortyr.
UGANDA | En mängd vittnesmål från mer än 200 personer som anklagar höga ugandiska tjänstemän, inklusive presidenten och hans son, för tortyr, mord och andra brott mot mänskligheten lämnades in till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag under tisdagen.
Anmälan är ett försök att få internationell granskning av vad människorättsobservatörer har kallat ett brutalt tillslag från regeringen mot oppositionsgrupper och aktivister i den östafrikanska nationen under månaderna före och efter landets blodiga val 2021 .Anmälan innehåller också detaljerade anklagelser om tortyr av oppositionsfigurer och aktivister:
– Jag blev illa slagen i ansiktet och varje del av min kropp, står det i ett vittnesmål av en anhängare till oppositionsledaren Bobi Wine.
– De sa till mig: Vem är du att vara emot presidenten?
Vittnet rapporterar om genomborrade tånaglar, bullertortyr, tvångsborttagna tänder och elchocker.
Presidentens son Muhoozi Kainerugabas talesperson, Andrew Mwenda, förnekade generalens inblandning.
– Blev de torterad? Ja! Vem regisserade den? Vi måste ta reda på det. Men det är smart av dem att anklaga presidentens son eftersom det ökar intresset för deras fall, säger han till The New York Times.
Målsägandenas advokat Bruce Afran säger att ”vad vi har sett är den totala förlusten av medborgerliga friheter och respekt för mänskliga rättigheter i Uganda under de senaste åren under Museveni-regimen. Vi ser bokstavligen hundratals nästan identiska rapporter om bortföranden från gatan och olika former av grov och kränkande tortyr”.
President Museveni har i en tevesändning 2021 i det statliga UBC Television Uganda erkänt att hundratals av vad han kallade ”terrorister” och ”lagbrytare” hade arresterats under valet samma år, och att en elitkommandoenhet vid den tiden ledd av hans son hade ”dödat några.”
ICC har tappat en viss ställning i Afrika under det senaste decenniet, då många länder på kontinenten hotat att lämna den på grund av dess oproportionerliga fokus på att lagföra brott som inträffar i Afrika, framför det som händer på andra håll i världen.
Uganda är ett av de länder som hotat att lämna domstolen. Museveni har tidigare uttryckt förakt för domstolen och kallat dem för ”ett gäng värdelösa människor”.
ICC har ännu inte beslutat om det kommer att ta sig an ärendet. Endast en bråkdel av de ärenden som lämnas in går vidare.