För bara fjärde gången på nästan 75 år håller Europarådet, en organisation känd som ”Europas samvete”, nu toppmöte. I fokus när europeiska ledare möts i Reykjavik är kriget i Ukraina – och även Volodymyr Zelenskyjs hopp om att göra ”miljömord”, ekocid, brottsligt.
ISLAND | Europarådet är en helt separat organisation från EU, och med många fler medlemmar. Med även länder som Schweiz, Turkiet och Ukraina vid bordet kan tvådagarsmötet i den isländska huvudstaden bli bredare och öppnare än när EU håller sina mer regelbundna toppmöten.
Ledarna möts av fortfarande vinterbistra vindar i Reykjavik, och får från den spektakulära möteslokalen Harpa nere i hamnen utsikt över snötäckta fjäll.
Men Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir står för ett varmt välkomnande, som hon hoppas ska bidra till enighet om ”konkreta åtgärder” för att ”utöka stödet till Ukraina”.
Bland annat har Jakobsdóttir anammat en av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs hjärtefrågor, miljöförstörelsen i krig. Det är ett stort problem i alla konflikter, men i synnerhet i Ukraina eftersom landet är en viktig matexportör till nästan hela världen.
”Ekocid bör erkännas som ett internationellt brott på samma sätt som folkmord – förstörelsen av vår planet är förstörelse för oss alla”, säger Jevhenija Kravtjuk, parlamentsledamot som ingår i Ukrainas delegation till Reykjavik.
Krigföring i allmänhet förorenar miljön på flera olika sätt, och i Ukraina anklagas Ryssland för att ofta specifikt rikta sina attacker mot jordbruket. Exempelvis vittnar bönder på olika håll i landet om brandbomber mot sädesfält med syftet att slå ut skördar.
Det har spekulerats i om även Zelenskyj själv ska komma till Island, men beskedet är nu att han i stället talar till mötet via videolänk.
Fakta: Europarådet
En organisation som kallats ”Europas samvete”. Grundad 1949 efter en idé som förts fram av Storbritanniens premiärminister Winston Churchill i ett tal tre år tidigare.
Till skillnad från EU, som inleddes som en ekonomisk union, var Europarådet redan från början ett mer politiskt projekt. Syftet är att främja och sprida demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten.
Medan EU numera har ”bara” 27 medlemmar är nästan hela världsdelen med i Europarådet. Sverige var ett av de tio grundarländerna, och genom åren har sedan ytterligare 36 länder anslutit sig. Eller egentligen 37, men Ryssland sparkades ut efter storinvasionen av Ukraina förra året. Förutom Ryssland är de enda europeiska länderna som inte är med Kosovo, Belarus och Vatikanstaten.
Årets toppmöte i Reykjavik är bara det fjärde i Europarådets historia. Här är de tre tidigare, där det första sammankallades i Österrike med anledning av att ”järnridån” mellan Öst- och Västeuropa föll:
Wien, oktober 1993
Strasbourg, oktober 1997
Warszawa, maj 2005