Europas högsta rymdtjänsteman Josef Aschbacher har uppmanat politiker att inte överge det europeiska ledarskapet i kampen mot klimatförändringar, och säger att rekordhöga värmeböljor och vegetationsbränder ger ”verkligen alarmerande” bevis på den globala uppvärmningen.
KLIMAT | – Det är tydligt att klimatförändringarna är mycket synliga och verkligen orsakar enorma förändringar på vår planet, säger Josef Aschbacher, generaldirektör för Europeiska rymdorganisationen ESA och en ledande expert på miljöobservation, till Reuters.
World Meterological Organization rapporterar att juli uppmätte den högsta globala medeltemperaturen för någon månad någonsin.
– Detta är verkligen alarmerande, säger Aschbacher:
– Det bekräftar bara att klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet, mot mänskligheten, och kommer att förbli så under de kommande decennierna och vi behöver göra allt vi kan för att mildra effekterna.
Forskare säger att klimatförändringarna gör att värmeböljor blir vanligare, intensivare och sannolikt kommer att hända året runt, och inte bara under vad som betraktas som sommarmånader.
Men trycket ökar på vissa regeringar över kostnaden för nettonollåtaganden om utsläpp, och analytiker säger att oroande parlamentariska val i Europa kan sätta framtida åtgärder på spel. För att hålla den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader – som krävdes i Parisavtalet – måste utsläppen nå nettonoll till 2050.
Aschbacher är inte ensam om att uttrycka oro över det tveksamma stödet för åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna – en smygande negativ reaktion som vissa klimataktivister har stämplat som ”greenlach”, en backlash för klimatet.
Exempel på greenlash finns många, som Storbritannien, där allmänna val är planerade inom 18 månader, vars premiärminister Rishi Sunak varnat för klimatpolitik som ”i onödan ger människor mer krångel och mer kostnader”. Italiens högerregering, som tillträdde i slutet av förra året, trycker tillbaka på en rad EU-initiativ som syftar till att göra ekonomin grönare, och hävdar att lokala företag har dåligt råd med tidigare överenskomna övergångsmål.
Polens regering, som länge varit konservativ när det gäller miljöpolitik på hemmaplan och som står inför val i oktober, har lämnat in klagomål till EG-domstolen om EU:s förbud från 2035 mot förbränningsfordon.
Ashbacher säger att kostnaderna på lång sikt sannolikt kommer att bli mycket högre om inte regeringar reagerar på ”kristallklara” bevis, inklusive satellitmätningar, av den senaste värmenödsituationen i södra Europa.
– Att agera nu är mycket billigare än att vänta i flera år och sedan lappa ihop de skador som har orsakats, säger han på frågan om han såg några tecken på avvikelse i Europas klimatagenda.