Nyheter

Irans moralpolis tillbaka

En kvinna grips i Teheran av moralpolisen för att hon bar sin hijab på ett felaktigt sätt.

Iranska myndigheter intensifierar kampen mot brott mot landets obligatoriska hijabregler, tio månader efter de rikstäckande protesterna då Mahsa Amini dog i polisens förvar.

IRAN | Iran har återstartat patruller av den så kallade moralpolisen när myndigheterna eskalerar sina ansträngningar för att upprätthålla landets obligatoriska hijablagar, som infördes kort efter landets islamiska revolution 1979.

Nyheten kommer tio månader efter att Mahsa Amini, 22, dog i polisens förvar efter att ha häktats för ett påstått brott mot klädkoden. Hennes död utlöste massprotester över hela landet som varade i månader och där moralpoliser i stort sett var frånvarande från iranska gator.

Saeid Montazeralmahdi, talespersonen för den iranska brottsbekämpande styrkan, bekräftade på söndagen att moralpolisen nu var i drift till fots och med fordon för att slå ner på människor vars täckning av kroppen inte anses lämplig i den islamiska republiken, rapporterar Aljazeera.

Kvinnor som bedöms bryta mot reglerna kan gripas och föras till så kallade omskolningsanläggningar som drivs av polisen.

– Människor som insisterar på sitt normbrytande beteende ska utdelas varningar och sedan introduceras till rättssystemet, citerades Saeid Montazeralmahdi enligt statliga medier.

Protesterna avslutades till stor del tidigare i år efter ett kraftigt tillslag där mer än 500 demonstranter dödades och nästan 20 000 fängslades. Men många kvinnor har fortsatt att strunta i den officiella klädkoden, särskilt i huvudstaden Teheran och andra större städer.

Under de senaste månaderna har polisen använt övervakningskameror för att identifiera människor som bryter mot hijabreglerna. De har tilldelats varningar, böter eller skickats till domstol. Människor som befunnits bryta mot klädkoden när de är i sina fordon har kunnat få sina bilar i beslag.

Myndigheterna släppte en video som visade vilka som verkade vara en grupp poliser – åtföljda av ett kamerateam – gå runt och berätta för kvinnor i alla åldrar att fixa sin hijab.

– Antingen fixar du din hijab eller så går du in i skåpbilen, säger en man, vars röst har blivit digitalt förvrängd, till en ung kvinna i videon.

– Om du tror på frihet kommer jag att lämna alla tjuvar och våldtäktsmän fria att låta dig veta hur saker fungerar.

Irans mullor ser hijab som en nyckelpelare i den islamiska revolutionen som förde dem till makten, och anser att mer avslappnad klädsel är ett tecken på västerländsk dekadens. Kvinnor måste på allmän plats enligt lag bära någon form av hijab som täcker håret och bära täckande, löst sittande kläder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.