Startsida - Nyheter

Nyheter

Varmaste månaden sedan interglacialperioden för 120 000 år sedan

Turister använder paraplyer för att skydda sig från solen när de köar för att komma in i Pantheon i Rom, lördagen den 8 juli 2023.

Det finns en stor risk att juli månad kommer att uppnå de högsta globala temperaturerna på 120 000 år. Veckan mellan 3-10 juli var den varmaste veckan som någonsin registrerats. Och meteorologer säger att det kommer mer – mycket mer.

KLIMAT | Världen befinner sig i en värmebölja och temperaturer på över 40 grader väntas när värmeböljan Kerberos, döpt efter den trehövdade hund som vaktar ingången till dödsriket, plågar södra Europa.

Varningar för extremt höga temperaturer är utfärdade i södra Italien, delar av Kroatien, Kosovo och Serbien. Gula och orange varningar är utfärdade för stora delar av södra och östra Europa.

Jorden har inte upplevt något liknande sedan instrumentella mätningar av lufttemperaturer började på 1850-talet, rapporterade Meteorologiska världsorganisationen, WMO, förra veckan.

– Vi befinner oss på okänt territorium och det är oroande nyheter för planeten, säger professor Christopher Hewitt, WMO:s chef för klimattjänster.

– Risken är att juli månad kommer att bli den varmaste månaden någonsin, vilket betyder sedan Eemian [interglacialperioden], som var ungefär för 120 000 år sedan, säger Karsten Hausstein, forskare inom atmosfärisk strålning vid Leipzigs universitet.

Dessutom, börjar en växande El Niño i Stilla havet göra sin närvaro märkbar över hela världen.

El Niño är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och som påverkar stora delar av världen. El Niño inträffar när cirkulationen i det ekvatoriala Stilla havet förändras och dess temperatur stiger, vilket orsakar värmeeffekter runt om i världen.

Som ett resultat varnar nu många forskare för att världstemperaturen redan i år eller nästa år kan passera tröskeln på 1,5 grader. En tröskel som sattes av FN:s klimatpanel IPCC som den övre gränsen för en ökning av den globala uppvärmningen för att undvika att planeten passerar genom meteorologiska tippningspunkter, vilket skulle kunna medföra oåterkalleliga förändringar i världens vädermönster.

Konsekvenserna av att en ny rekordvärmebölja inträffar mycket snart kommer att bli djupgående och farlig, tillägger forskare. Mer än 61 000 människor beräknas ha dött till följd av de skyhöga temperaturerna som drabbade Europa förra sommaren.

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres är klimatförändringen utom kontroll. Han varnade för att om världen envisades med att fördröja viktiga åtgärder som behövs för att begränsa utsläppen av fossila bränslen, skulle vi gå ”in i en katastrofal situation”.

Många forskare har reagerat på detta larm med resignation. De har varnat i mer än 30 år för att fortsatt förbränning av fossila bränslen skulle utlösa de värmeböljor som vi nu upplever.

– Vi borde inte alls bli förvånade över de höga globala temperaturerna, säger professor Richard Betts, klimatforskare vid Met Office och University of Exeter, till BBC.

– Detta är en stark påminnelse om vad vi har vetat under lång tid, och vi kommer att se allt fler extremer tills vi slutar släppa ut mer växthusgaser i atmosfären, säger Richard Betts.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.