Signalen från Nato var skarp och tydligt riktad mot Moskva.
– Ukraina hör hemma i Nato, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg vid sitt överraskande besök i Kiev.
Vid hans sida stod president Volodymyr Zelenskyj, som tackade och bad om mer stöd.
UKRAINA | Nato hade helt lyckats hemlighålla Stoltenbergs besök i den ukrainska huvudstaden. Många stats- och regeringschefer från väst har visat stöd till Ukraina genom besök i presidentpalatset. Men för första gången markerade Nato genom sin chef det militära allvaret i fronten mot den ryska invasionsstyrkan.
– Låt mig vara tydlig: Ukrainas rättmätiga plats är i den euro-atlantiska familjen, sade Stoltenberg på en presskonferens. Enligt Natochefen handlade möten med den ukrainska regeringen om mer omfattande stödprogram från Nato.
Utökat samarbete
Stoltenberg, som ville lämna posten för Nato när hans mandat gick ut i september i fjol, kände ansvaret att fortsätta leda militäralliansen under rådande invasionskrig. Samt att se till att Ukraina får det stöd, de vapen och ammunition som krävs för att bekämpa Rysslands invasionsarmé.
Därför var Stoltenbergs ord dessutom verkliga löften om handling:
– Nato står bredvid er idag, i morgon och så länge som det krävs.
Sedan kommenterade han framtiden för Ukraina utifrån Natoperspektiv, det Nato som en gång bildades under kalla kriget för att hålla Sovjetunionen stången.
Stoltenberg förklarade målet med Natos stödprogram till Ukraina.
– Detta kommer att hjälpa er att lämna Sovjeterans utrustning och doktriner och i stället nå Natostandard med full interaktivitet med alliansen, fortsatte Stoltenberg.
Nya vapen på väg
Dessutom underströk Natochefen att nytt materiel är på väg, och nämnde de 14 stridsvagnar av typ Leopard som Danmark och Nederländerna lovat att leverera.
– Nya besked om konkret militärt stöd kommer, sade han med hänvisning till det militärmöte om Ukraina som hålls i Tyskland på fredag.
Beskeden är en del av Natos stöd till den offensiv som Ukraina förväntas att inleda under våren, och är därmed en del av propagandainsatserna för att påverka Moskva.
Den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov var snabb på att svara på Natochefens utspel i Kiev.
Peskov noterade att Ryssland inlett den som landet kallar ”en militär specialoperation” i Ukraina för att förhindra ett Natomedlemskap.
Ett medlemskap ”skulle innebära ett allvarligt och betydande hot mot vårt land, mot vårt lands säkerhet” sade Peskov i Moskva under ett pressmöte med reportrar.
Men Ukrainas president Zelenskyj såg en möjlig ljusning i och med Stoltenbergs besök:
– Nu, när majoriteten av invånarna i Natoländerna och majoriteten av ukrainarna stöder vårt lands inträde i alliansen, är det dags att fatta det lämpliga beslutet, sade Zelenskyj på den gemensamma presskonferensen.
Fakta: Möte i Tyskland
Nato har ingen officiell närvaro i Ukraina.
På fredag möts den så kallade kontaktgruppen för Ukrainas försvar i Tyskland för att diskutera ytterligare stöd.
Ett 50-tal länder ingår i kontaktgruppen.
Mötet leds av USA:s försvarsminister Lloyd Austin på Ramstein-flygbasen utanför Kaiserslautern i sydvästra Tyskland.