En rekordminskning av glaciärer i de europeiska Alperna, ihållande värmeböljor och omfattande skogsbränder. De varmare klimatet fortsätter att påverka Europa, enligt en ny rapport.
KLIMAT | Budskapen är inte muntra när Copernicus Climate Change Service i dag släpper sin årliga rapport om det europeiska klimattillståndet (ESOTC). Europa upplevde sin varmaste sommar sedan mätningarna inleddes och i kombination med låg nederbörd gav det en utbredd torka.
– Rapporten innehåller tyvärr inga överraskningar utan visar på en utveckling som är i linje med det vi sett de senaste 20 åren. Det blir helt enkelt varmare, säger Gustav Strandberg forskningsledare och klimatforskare på SMHI.
Mätningarna visar att Europa upplevde rekordmånga soltimmar under 2022. Dessutom var koldioxidutsläppen från skogsbränder under sommaren de högsta på 20 år i vissa länder. Detta utöver den förödelse som bränderna medför där de drar fram.
Stora effekter på Sverige
Globalt sett har de senaste åtta åren varit de varmaste som uppmätts och temperaturerna i Europa stiger dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet, enligt rapporten. Sommaren var den varmaste registrerade för Europa, med 1,4 grader över genomsnittet.
Även om värmeböljorna är mer påtagliga i södra Europa så får temperaturökningarna stora konsekvenser även för oss i Norden.
– Även om vi i Sverige har några få dagar med 30 grader så kan det ställa till det. Det negativa hälsoeffekterna kan bli stora redan efter kort tid med höga temperaturer inte minst för äldre. Det behöver vi vara medvetna om eftersom det allra troligaste är att dagarna med extremhetta kommer att bli fler, säger Gustav Strandberg.
Brist på regn och snö
Det kom också mindre snö än normalt under vintern 2021-2022. Många områden upplevde upp till 30 färre snödagar än genomsnittet och torkan höll i sig över vår och sommar, vilket inte minst drabbade jordbruket med förstörda skördar som följd.
Copernicus samlar också mätningar från andra delar världen och från dessa konstaterar rapporten att Svalbardregionen upplevde sin varmaste sommar. Där låg den genomsnittliga sommartemperaturen i vissa områden mer än 2,5 grader över medelvärdena.
Grönland upplevde issmältningsrekord under exceptionella värmeböljor i september och Arktis upplevde sitt sjätte varmaste uppmätta år sedan mätningarna började.
TT: Finns det några ljusglimtar?
– Nej, klimatet följer sina egna lagar och regler och så länge halten av växthusgaser ökar så kommer det att fortsätta förändras. Det är politiken och utveckling av förnybara energikällor som måste stå för ljuspunkterna, säger han.
Fakta: Copernicus
Copernicus är EU:s jordobservationsprogram som levererar data och information relaterat till miljöfrågor.
Copernicus Climate Change Services (C3S) är det europeiska centret för medellånga väderprognoser och har i uppdrag att stödja EU:s klimatarbete genom att tillhandahålla information.
Varje år publicerar C3S rapporten ”European State of the Climate” – den nya rapporten är den femte i ordningen. Rapporten vill ge ett heltäckande perspektiv över hur klimatet förändras och tittar såväl på temperaturförändringar som på nederbörd, markfuktighet, soltimmar, havsis, vindar och utsläpp i floder.