Efter 15 års exil är Thailands exledare Thaksin Shinawatra tillbaka i landet – och kastades omedelbart i fängelse.
Samtidigt kulminerar maktkampen efter valet, med röstning senare i dag om nästa premiärminister.
THAILAND | Shinawatra-klanen har försäkrat att de båda sakerna inte hör ihop, men tajmningen signalerar något annat.
Det var i samma veva landets parlamentsval hölls i våras som Thaksin meddelade att han skulle komma hem. Valet vanns av Phak Kao Klai (ungefär ”Framstegspartiet”), men det var uppenbarligen för äventyrligt för militäretablissemanget, som blockerade partiets regeringsbildning i parlamentet.
Därför får nu Phak Pheu Thai (”För thailändare”) chansen. Det är den senaste varianten av Shinawatras politiska konstellationer. Flera tidigare partier har förbjudits i den långvariga maktkamp som rasat mellan det lantliga norra Thailand, Thaksins maktbas, och militärens fästen i den mer urbana södern.
Känd magnat
Nu har Pheu Thai lyckats samla en koalition på över tio partier, däribland några som hör till militärfalangen, vilket öppnar för att det faktiskt blir en regering denna gång.
Kompromisskandidaten till premiärminister som parlamentet röstar om senare i dag heter Srettha ”Nid” Thavisin, känd fastighetsmagnat.
Efter landningen på Bangkoks gamla storflygplats Don Mueang välkomnades Thaksin med sång av hundratals rödklädda anhängare. Men därefter fördes den tidigare premiärministern, som avsattes i en militärledd kupp 2006, direkt till Högsta domstolen. Han är tidigare i sin frånvaro dömd till fängelse för korruption och är också misstänkt för andra brott – men allt är politiskt motiverat, hävdar han.
I en kommuniké konstaterar Högsta domstolen att eftersom Thaksin Shinawatra sedan tidigare är dömd till fängelse ska han låsas in i åtta år, rapporterar medier från Bangkok.
Kan benådas
Thaksin Shinawatra har sagt att han tar de juridiska konsekvenserna, om det innebär att han kan återvända till sitt hemland och träffa sina barnbarn.
”Jag vill be om tillåtelse att få leva i Thailand och andas samma luft som mina thailändska systrar och bröder”, skrev han i ett inlägg på X, tidigare Twitter, på måndagen.
I Thailand kan dock brottslingar benådas av kungen, och experter misstänker att Thaksin fått positiva signaler inför hemresan. Den avgående premiärministern Wissanu Kreangam har också sagt att Thaksin kan få mildare behandling på grund av sin höga ålder.
Han verkar ha försäkrats om att han inte behöver avtjäna ett långvarigt fängelsestraff, säger Napon Jatusripitak, statsvetare vid forskningscentret Iseas i Singapore, till nyhetsbyrån AP.