Prenumerera

Logga in

Nyheter

Europa krävs på skadestånd för slavhandel

 Chenzira Kahina, tidigare president vid Caribbean Studies Association, talar vid skadeståndskonferensen som hölls i Accra, Ghana, torsdagen den 16 november 2023.

Afrikanska unionen och Karibiska gemenskapen kräver skadestånd från europeiska länder för slavhandeln.
– Hela Afrikas kontinent förtjänar en formell ursäkt från de europeiska nationer som var involverade i slavhandeln, säger Ghanas president Akufo-Addo.



SLAVHANDEL | Ett globalt samarbete för att söka skadestånd för den transatlantiska slavhandeln har skapats under en skadeståndskonferens i Ghana, där Afrikanska unionen, AU, samarbetar med Karibiska gemenskapen, Caricom, för att sätta press på europeiska nationer att betala för historiska brott i enorm omfattning.

– Ingen summa pengar kan återställa skadorna som orsakats av den transatlantiska slavhandeln … Det här är en fråga som världen måste bemöta och inte längre kan ignorera, sade Ghanas president Nana Akufo-Addo vid inledningen av konferensen i Ghanas huvudstad Accra nyligen.

Samarbetet mellan Afrikanska unionen med 55 medlemsländer och Karibiska gemenskapen (Caricom) med 20 länder, syftar till att öka trycket på före detta slavägande nationer att engagera sig i en skadeståndsprocess. 

I september släpptes en FN-rapport, Report on Reparations for Transatlantic Chattel Slavery in the Americas and the Caribbean, som pekade på att vissa länder kunde överväga att göra ekonomiska betalningar bland andra former av kompensationer, men varnade för att rättsliga anspråk kompliceras av tiden som går och svårigheten att identifiera förövare och offer, rapporterar The Guardian.

Men rapporten, känd som the Brattle Report, framhöll också att sådana svårigheter inte kan stå i vägen för de rättsliga kraven.

Enligt uppskattningar i rapporten kan den globala kostnaden för den transatlantiska slavhandeln vara så hög som 1300 biljoner kronor (1,3 miljoner miljarder), både för skada som har begåtts under slavtiden, från 1500-talet fram till 1850-talet, och för skador den har orsakat i efterhand.

Enligt rapporten är USA skyldig nästan 300 biljoner kronor, Storbritannien 250 biljoner kronor och Portugal 220 biljoner kronor i skadestånd. Sverige anses vara skyldig dryga 120 biljoner kronor. 

Fakta: Den Transatlantiska slavhandeln

Från 1400-talet till 1800-talet kidnappades och tvångstransporterades minst 12,5 miljoner afrikaner av europeiska fartyg och köpmän och såldes till slaveri. De som överlevde den brutala resan tvingade slita på plantager under omänskliga förhållanden i USA, Brasilien och Karibien, medan europeiska bosättare och andra tjänade på deras arbete.
Slavhandeln dominerades av Storbritannien och Portugal, men även USA, Nederländerna, Spanien, Frankrike, Danmark, också Sverige var starkt involverade med Svenska Guldkusten (Cabo Corso), i Ghana och Saint-Barthélemy i Karibien.
 
Samtidigt fanns också den arabiska slavhandeln som ägde rum på Afrikas östkust, i form av den Indiskoceanska slavhandeln, samt över Saharaöknen, i form av den transsahariska slavhandeln.
 
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.