Det tyska fotbollsförbundet har denna säsong infört en policy som gör det möjligt för transpersoner och icke-binära spelare att välja om de vill spela i herr- eller damlag.
– Alla ska kunna spela fotboll utan diskriminering, säger Sven Lehmann, regeringens ansvarige för hbtq-frågor.
IDROTT | Berlins fotbollsförbund införde 2019 regler som tillät trans- och intersexpersoner att fritt kunna välja om de vill spela i ett herr- eller damlag. Nu har även det tyska fotbollsförbundet (DFB) tagit ett första liknande steg genom att införa en policy för amatör- och ungdomsfotboll, som gör det möjligt för transpersoner och icke-binära spelare att välja lagtillhörighet.
Tyska regeringens ansvarige för hbtq-frågor, även kallat ”queerkommissionär”, Sven Lehmann, från det tyska miljöpartiet Die Grünen, välkomnar det tyska fotbollsförbundets beslut:
– DFB understryker sin satsning för att främja acceptans och deltagande av hbtq-personer i fotboll. Med det nya regelverket kan fotbollen visa sin roll som förebild. Alla ska kunna spela fotboll utan diskriminering, säger Lehmann.
Enligt de nya reglerna i Tyskland behöver transpersoner inte heller sänka sina testosteronnivåer för att spela i damlag.
”Det kvinnliga intervallet”
Transpersoners deltagande i idrott är i dag omdiskuterat över hela världen. En debatt som är både infekterad och känslig. Attityden till inkludering av transpersoner är väldigt olika och det finns stora farhågor om rättvisa för andra idrottare. Berlins fotbollsförbund satte med sin policy 2019 en ny standard för inkludering och diskussionen.
I engelsk fotboll avgörs en spelares lagtillhörighet i fotboll från fall till fall, och transpersoner över 18 år som vill spela damfotboll måste visa att deras testosteronnivåer i blodet ligger inom det kvinnliga intervallet under en längre tid för att minimera eventuella fördelar – vilket måste bekräftas årligen.
Det tyska fotbollsförbundets regler står i kontrast till vissa andra sporter, där friidrott har blivit den senaste som förbjuder transpersoner som har gått igenom manlig pubertet från att delta i internationella damtävlingar. World Athletics, den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund, ordförande Sebastian Coe sade tidigare under en presskonferens att beslutet togs ”för att skydda damkategorin”. rapporterar Sky News.
Rädsla för diskriminering
Det tyska fotbollsförbundet genomförde 2019 en omfattande undersökning av hbtq-idrottare där 20 procent av de tillfrågade uppgav att de aldrig deltog i idrott av rädsla för diskriminering, uteslutning eller negativa kommentarer. Undersökningen visade också att sammanlagt 56 procent av transpersonerna, och 73 procent av transmännen, kände sig utestängda från vissa sporter på grund av sin könsidentitet. Nästan alla svarande instämde i att homofobi och transfobi är ett problem inom idrotten.