Startsida - Nyheter

Nyheter

Kamp att slippa slöjan fortsätter – trots hot

Två kvinnor promenerar i Tajrish-distriktet i norra Teheran utan hijab.

”Kvinnor ska bära slöja för att hedra sina mödrar”. Det är budskapet på affischer i den iranska huvudstaden Teheran. Men trots uppmaningen väljer fler att skippa slöjan.
– Det är ett budskap till regimen. Lämna oss i fred, säger 29-åriga Vida.

IRAN | Kvinnor som promenerar på Teherans gator, träffas på kaféer och restauranger eller lämnar sina barn i skolan. Utan att täcka sitt hår med den obligatoriska slöjan.

Synen har de senaste månaderna blivit allt vanligare i den iranska huvudstaden efter de våldsamma protester som skakade landet i höstas.
Protesterna utlöstes av 22-åriga Mahsa Aminis död när hon hölls i förvar av landets så kallade ”moralpolis”. Amini greps i september för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Slöjtvånget infördes i Iran 1983 fyra år efter den islamiska revolutionen. För de kvinnor som nu väljer att inte bära slöja finns en stark symbolik i ställningstagandet, enligt 29-åriga Vida från Teheran.

– Det är ett budskap till regimen. Lämna oss i fred, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Stängda butiker

De mer synliga protesterna efter Mahsa Aminis död har avtagit. Men det ökande antalet iranska kvinnor som lägger ned slöjan innebär en utmaning för landets regim.

Utöver att sätta upp affischer runt om i Teheran, på vilka kvinnor uppmanas att bära slöja, har myndigheterna också stängt kaféer och affärer som betjänat kvinnliga kunder utan hijab.

Taxichaufförer som har kört kvinnor utan slöja har fått en varning via ett textmeddelande. Och i Teherans tunnelbana har vakter placerats ut för att stoppa kvinnor som försöker resa utan hijab.

Regimen har också tagit till än mer drastiska åtgärder.

I april beslutade myndigheterna att stänga ett stort shoppingcentrum i norra Teheran efter att bilder på kvinnor utan sjal som spelade bowling tillsammans med män dykt upp i sociala medier.

Kollektiv bestraffning?

Nodding Kasra, som arbetar som försäljare i centret, menar att regimen ägnar sig åt kollektiv bestraffning.

– De stängde ett helt shoppingcentrum med hundratals anställda – allt på grund av några kunders hår, säger han till AP.

Många av de iranska affärsinnehavarna och kaféägarna har också hamnat i ett svårt läge på grund av slöjtvånget, enligt Mohsen Jalalpour, tidigare vice vd för Irans handelskammare.

– De blir förlorare hur de än beter sig. Varnar de kvinnor som inte bär hijab enligt myndigheternas order blir de bojkottade av kunderna. Vägrar de lyda, stängs deras verksamheter ned, säger han.

"För min dotter"

Myndigheterna har också installerat kameror på offentliga platser för att upptäcka kvinnor som inte bär slöja. Upptäckta kvinnor får då ett sms med en varning om konsekvenserna.

Men trots regimens åtgärder väljer allt fler iranska kvinnor att inte bära slöja offentligt – särskilt i landets storstäder.

33-åriga Sorayya lämnar sin sjuåriga dotter på en skola i centrala Teheran utan att täcka sitt hår. Hon menar att beslutet att bryta mot slöjtvånget är en del av en större kamp.

– Jag vill inte att min dotter ska leva under den ideologiska press som jag och min generation har levt under. Det handlar om att min dotter ska få en bättre framtid, säger hon till AP.

Fakta: Protesterna i Iran

Protesterna i Iran började i september förra året sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit under märkliga omständigheter i den ökända moralpolisens förvar.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Många misstänker att poliserna på något sätt orsakade hennes död.

Missnöjet har sedan accelererat och breddats till att omfatta allmänna krav på reformer och demokrati i Iran.

Källor: AP och AFP

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.