Klimatkrisen kan leda till att permafrosten smälter. Då riskerar virus som legat nedfrusna i över 40 000 år frigöras, visar en ny studie. Det hotar folkhälsan, varnar forskare.
KLIMAT | Häromdagen släppte IPCC en rapport om klimatkrisen. Den visade att chansen att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid, håller på att rinna ut.
Samtidigt varnar forskare för att så kallade tippingpunkter kan inträffa redan vid en uppvärmning på 1,5 grader. Det betyder att jordsystemet hamnar i ett nytt läge som inte kan repareras.
En sådan tippingpunkt är att permafrosten smälter. Permafrost betyder att tjälen är kvar i marken även under sommaren. Om den smälter helt skulle stora mängder metangaser släppas ut. Dessutom finns risk att gamla virus, som legat nedfrusna i över 40 000 år, får liv igen. Det visar en ny studie av den franska professorn Jean-Michel Claverie.
Han testade att i amöbor föra in virus som legat vilande i permafrosten i Sibirien och kunde då se att viruset blev aktivt igen.
– Det här visar att forntida virus kan väckas till liv när de kommer i kontakt med till exempel vatten, säger Birgitta Evengård, professor vid institutionen för mikrobiologi vid Umeå universitet, till SVT Nyheter.
Till CNN säger Jean-Michel Claverie att han är rädd att folk ska betrakta hans forskning som vetenskaplig kuriosa, istället för att inse att detta är ett allvarligt hot mot folkhälsan.
– Vi ser spåren av många, många, många andra virus. Så vi vet att de finns där. Vi vet inte säkert att de fortfarande lever. Men vårt resonemang är att om amöbavirusen fortfarande lever, finns det ingen anledning till varför de andra virusen inte kommer att vara fortfarande levande och kapabla att infektera sina egna värdar, säger han till CNN.