Prenumerera

Logga in

Nyheter

Källor: Wagner förser Sudans milis med vapen

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakar hand med general Mohamed Hamdan Dagalo i Sudans huvudstad Khartum den 9 februari.

Ryska Wagnergruppen uppges ha försett Sudans paramilitära RSF-styrkor med luftvärnsrobotar.
Moskvas närvaro i landet sägs ha ökat sedan invasionen av Ukraina. Inte minst ska Rysslands intresse för de sudanesiska guldresurserna ha vuxit.

SUDAN | Enligt CNN:s källor har vapnen varit av stor vikt för Rapid Support Forces (RSF) och deras ledare, general Mohamed Hamdan Dagalo, i kampen mot Sudans reguljära militär och arméchefen Abdel Fattah al-Burhan.
I grannlandet Libyen, där den Wagnerstödde krigsherren Khalifa Haftar kontrollerar stora områden, tyder satellitbilder enligt CNN:s analyser på en ovanlig ökning i aktivitet på paramilitära Wagnergruppens baser. Enligt källorna stöttar även Haftar RSF, men officiellt förnekar han att ”valt sida” i Sudans pågående konflikt.

Kan ha förberetts

Mycket tyder på att Ryssland och den libyske generalen kan ha förberett vapenstödet till RSF redan innan de våldsamma striderna bröt ut i Khartum under förra helgen, rapporterar CNN.

Det mäktiga ryska legoknektsbolaget har spelat en viktig roll i Moskvas insatser utomlands, inte minst under det gångna årets invasion av Ukraina. Upprepade gånger har Wagners soldater – som bland annat uppges rekryteras från ryska fängelser – anklagats för grova övergrepp och krigsförbrytelser.

Wagnergruppen är ett privat bolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Styrkorna leds av den ökände Jevgenij Prigozjin som åtminstone tidigare uppgavs stå president Vladimir Putin mycket nära.

Rysk bas vid Röda havet?

I Afrika har gruppen stöttat Rysslands växande inflytande och övertagande av naturresurser. Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 – och de efterföljande sanktionerna gentemot Ryssland – sägs Moskva ha visat alltmer intresse för Sudan, inte minst för landets guldresurser.

RSF:s Mohamed Hamdan Dagalo uppges ha varit den främsta mottagaren av ryskt stöd i Sudan i åratal. Enligt CNN har hans styrkor försetts med både vapen och utbildning från Moskva. Väst sägs frukta en potentiell rysk militärbas vid Röda havet, något som Dagalo sagt sig vara öppen för.

RSF nekar dock till att ha tagit emot stöd från Ryssland och Libyen.

Bakgrund: Militär maktkamp

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära RSF-styrkorna som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Generalerna skapade ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Planen har varit att de ökända RSF-styrkorna ska integreras i armén, men en schism mellan de ledande generalerna har växt sig starkare under de senaste månaderna.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Bägge är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott.

RSF-styrkorna bildades ur de så kallade janjawidmiliserna, väpnade grupper som den tidigare diktatorn al-Bashir skickade ut för att slå ned upproret i den konflikthärjade regionen Darfur på 00-talet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.