Startsida - Nyheter

Nyheter

Brics-blocket blir dubbelt så stort nästa år

Brics medlemmar samt de sex länder som bjudits in att delta från och med nästa år.

Stormakterna i Brics, som vill vara en motpol till västlig dominans i världen, tar nu in fler länder i samarbetet. Från nästa år ska Brics vara mer än dubbelt så stort.

BRICS | Inbjudan har gått ut till Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien. Länderna kan bli fullvärdiga medlemmar 1 januari 2024, var beskedet under toppmötet i Sydafrika.

– Den här expansionen av medlemmar är historisk, säger Kinas president Xi Jinping, vars nation är den mest inflytelserika i gruppen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed säger att det här är ”stort ögonblick” för hans land, som är det näst folkrikaste i Afrika.

I Iran beskrev Mohammad Jamshidi, biträdande chef för den iranske presidentens politiska enhet, det som en ”historisk utveckling och en strategisk succé” för Teherans utrikespolitik.

Första toppmötet 2010

Från Saudiarabien var responsen något mer avvaktande. Utrikesminister tillika prins Faisal bin Farhan sade till tv-kanalen Al-Arabiya att Riyadh ”väntar på detaljer” om inbjudan och fattar ett beslut efter det.

Brics, eller till en början Bric, myntades för drygt 20 år sedan som ett slanguttryck för stora och relativt mäktiga länder som ofta står lite vid sidan av västvärldens samarbeten. Ordet syftade då på de engelska initialerna för länderna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

Ledarna för dessa länder anammade konceptet, och höll ett första toppmöte om samarbete 2010. Då bjöds också Sydafrika in att bli femte medlem.
Ett 40-tal länder har rapporterats stå på kö för att gå med. Ett av Brics mål har sagts vara att få till en annan världsvaluta som kan konkurrera med USA:s dollar.

"Omtvistat tillskott"

Kina har kampanjat för en snabb utökning av Brics, som en motvikt till G7-gruppen, som består av världens största industrialiserade ekonomier.

USA har spelat ner Brics betydelse som geopolitisk rival, och beskrivit gruppen som väldigt skiftande med både vänner och rivaler. Brics-länderna däremot menar att de trots sina olikheter behövs som ett alternativ.

– Våra olikheter stärker kampen för en ny världsordning, säger Brasiliens president Lula da Silva.

Om de oljeproducerande jättarna Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten tas in ökar Brics ekonomiska inflytande, menar bedömare. Men att inkludera Iran skulle även kunna riskera att färga blocket i en anti-amerikansk nyans.

– Iran är ett omtvistat tillskott, men jag tror verkligen att det var ett krav från Ryssland, säger Gustavo de Carvalho, seniorforskare vid tankesmedjan South African Institute of International Affairs (SAIIA) till AFP.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.