Startsida - Nyheter

Nyheter

En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

Miljöaktivister från Stay Grounded och Greenpeace blockerar flygplan vid Geneve Aeroport i Geneve, Schweiz, den 23 maj 2023.

En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut lika mycket koldioxid som de fattigaste fem miljarderna som utgör 66 procent av världens befolkning.

KLIMAT | Oxfams rapport, Climate equality: A planet for the 99% som släpptes i förra måndagen, visar man på hur de superrika medverkar i klimatförändringarna. Den rikaste procenten, 77 miljoner människor, av världens befolkning står för utsläpp som motsvarar de fattigaste 66 procenten, som utgör närmare fem miljarder människor. Deras utsläpp, från livsstil till investeringar, kommer överskrida de säkra gränserna för global uppvärmning med över 22 gånger år 2030, och kan leda till 1,3 miljoner dödsfall, enbart till följd av kraftigare värmeböljor.

Att visa på denna ojämlikhet kan vara nyckeln till att mildra klimatkrisen och främja ett gott liv för alla. Och klimaträttvisa kommer att stå högt på agendan när klimattoppmöte COP28 startar i Förenade Arabemiraten den 30 november.

Oxfam, som är en sammanslutning med över 3 000 organisationer i runt 100 länder och som arbetar mot fattigdom och orättvisor, förespråkar i rapporten förändring genom riktade åtgärder på de extrema utsläppen från de superrika, och poängterar att skatter på deras inkomster och förmögenheter skulle kunna generera över 100 biljoner kronor (100 tusen miljarder). Det skulle möjliggöra investeringar i en grön framtid och en övergång bort från fossilsamhället.

– I åratal har vi kämpat för att avsluta en era av fossila bränslen för att rädda miljontals liv och vår planet. Det står tydligare än någonsin att detta kommer att vara omöjligt om vi inte också avslutar en era av extrem rikedom, säger Amitabh Behar, tillfällig verkställande direktör på Oxfam international.

Den ojämna fördelningen av klimatrelaterade katastrofer påverkar mestadels utvecklingsländerna. Dessa regioner lider av konsekvenserna, med Afrika, södra Asien och Central- och Sydamerika som några av de mest sårbara områdena. Kvinnor och marginaliserade grupper drabbas särskilt hårt av ojämlikheterna, med mindre tillgång till hjälp och lägre överlevnadsgrad vid katastrofer, menar rapportförfattarna.

Det rapporten från Oxfam har kastat ljus över är en verklighet som kräver omedelbar handling för att skapa en hållbar och rättvis framtid för alla.

– Att inte beskatta rikedom gör att de rikaste kan råna från oss, förstöra vår planet och avstå från demokrati. Att beskatta extrem rikedom förändrar våra möjligheter att ta itu med både ojämlikhet och klimatkrisen, säger Amitabh Behar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.