Nobelpristagaren Denis Mukwege har inlett en valkampanj inför nästa månads presidentval i det konflikthärjade jättelandet Kongo-Kinshasa.
KONGO-KINSHASA | I sin hemstad Bukavu i landets östra del höll Mukwege på lördagen ett massmöte där han förklarade att hans politiska mål var att ”sätta stopp för krig, sätta stopp för svält” om han väljs till president.
– I dag är det normalt att stjäla i Kongo, det är normalt att vara korrumperad, konstaterade 68-åringen i ett anförande som han höll på språket swahili.
Denis Mukwege utmanar sittande presidenten Félix Tshisekedi i valet den 20 december, då även val till parlamentet hålls.
– Under min femåriga mandatperiod vill jag ge det kongolesiska folket tillbaka sin värdighet, sina rättigheter, utlovade han i talet.
Mukwege, som är gynekolog till professionen, grundade 1999 Panzisjukhuset i Bukavu där offer för sexuellt våld i det krigshärjade landet kan få vård. För sitt arbete mot sexuellt våld i konflikter belönades han 2018 med Nobels fredspris.
Han har också belönats med Palmepriset och Right Livelihood-priset.
Vid sidan av sitt engagemang för drabbade kvinnor har Mukwege gjort sig känd som en vass kritiker av regeringen och han har byggt upp en lojal skara anhängare bland intellektuella i Kongo-Kinshasa.
I oktober i år meddelade Denis Mukwege att han ställer upp i årets presidentval.
Fakta: Kongo-Kinshasa
Det väldiga Kongo-Kinshasa i Centralafrika fick sina gränser under kolonialtiden utan att hänsyn togs till invånarna och de traditionella riken som då tvingades samman.
Landet är mycket rikt på naturresurser, men trots det har fattigdomen varit stor både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960.
1998 bröt krig ut efter att stora mängder flyktingar strömmat in i landet från Rwanda. Hundratusentals människor miste livet och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp. Kriget tog formellt slut 2003, men kampen om vem som ska kontrollera landets väldiga naturresurser har fortsatt och lett till nya våldsamheter framför allt i landets östra delar.
Källa: UI/Landguiden