Strax efter VM-guldet förra helgen kom den ”icke-samtyckes-kyss”, som sedan dess varit dominerande i spanska medier.
Den kyssande fotbollschefen Luis Rubiales vägrar avgå – men hans agerande kan blåsa ny energi i Spaniens kamp för jämställdhet.
JÄMSTÄLLDHET | Ett stort antal högt uppsatta politiker och kollegor har under veckan manat Luis Rubiales att avgå. Detta efter att han tryckte sina läppar mot mittfältsstjärnan Jennifer Hermosos under firandet av Spaniens VM-guld förra helgen.
Rubiales har dock benhårt nekat till uppmaningarna.
– Jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå. Skulle en puss i samförstånd få bort mig? Jag kommer aldrig att ge mig, sade Rubiales i det som av många beskrivs som ett försvarstal på fredagen.
Efter händelsen har också en ny metoo-våg dragit fram över Spanien. Sociala medier fylls av inlägg under hashtagen ”#SeAcabó” – ”Det är över nu”.
– Det här är slutet. Det kan inte fortsätta så här, säger kultur- och sportminister Miquel Iceta till El País som svar på frågan om det verkligen är “över nu”.
På fredagen samlades också demonstranter utanför fotbollsförbundets kansli utanför Madrid. ”Om du inte lämnar kastar vi ut dig” var budskapet till Rubiales från demonstranterna, som höll upp plakat och röda kort.
Lång väg kvar
Det var när Hermoso skulle ta emot sin medalj från ordförande Rubiales som han tog tag i hennes huvud och kysste henne på munnen. Efteråt ska han, enligt spanska medier, följt efter henne till omklädningsrummet och skämtat om att de två skulle gifta sig. Under finalen mot England tog han sig även i skrevet, en gest som uppfattades som grotesk och sexistisk.
Fotbollsstjärnan Hermoso, som utsattes för kyssen, har i ett offentligt utlåtande skrivit att hon inte vill att Rubiales går ostraffad.
”Jag skulle vilja förtydliga att jag, inte vid något tillfälle, samtyckte till kyssen han gav mig”, skrev Hermoso i ett uttalande på fredagen.
Efter att först ha försvarat sitt agerande kom Rubiales i måndags med vad som beskrivs som en lam ursäkt för händelsen. Den bet inte på Spaniens premiärminister.
– Rubiales uppförande visar att vårt land fortfarande har en lång väg att gå när det kommer till jämställdhet och respekt, sade socialdemokratiske Pedro Sánchez under en pressträff.
Sánchez har fördömt uppförandet och det internationella fotbollsförbundet Fifa har startat ett disciplinärende. På lördagen klargjorde Fifa att Rubiales stängs av från all fotboll i tre månader.
"Värdelösa" ursäkter
Spanien har de senaste åren skakats av en våldsvåg mot kvinnor, något som resulterat i stora protester i flera städer. ”Icke-samtyckes-kyssen”, som den kallas i spanska medier, har därför eldat på en större debatt som handlar om jämställdhet, samtyckeslagar och kvinnliga idrottares rättigheter.
Yolanda Díaz, vice premiärminister och arbetsmarknadsminister, är en av flera som krävt fotbollschefens avgång.
– Han har förgripit sig på en kvinna. Hans ursäkter är helt värdelösa, sade hon nyligen.
"Ny energi?
Just samtyckesfrågan är extra omdebatterad i Spanien efter att en lag liknande Sveriges infördes i fjol. Den juridiska skrivningen hade emellertid ett antal brister. Bland annat resulterade den i ett kryphål där hundratals dömda sexbrottslingar fick sina straff kortade, något premiärministern bett offren om ursäkt för och lovat att rätta till.
Upprinnelsen till samtyckeslagen var att ett antal män som åtalats för en gruppvåldtäkt under tjurrusningen i Pamplona 2016 till en början enbart dömdes för sexuellt utnyttjande. Det ledde till högljudda protester med enorm uppslutning – och drev på Spaniens metoo-rörelse.
Fakta: Spaniens samtyckeslag
Lagstiftningen drevs på efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt under tjurrusningen i Pamplona 2016. Då blev en 18-årig kvinna brutalt våldtagen av fem män, som kallade sig själva för ”Vargflocken”.
Männen filmade kvinnan under våldtäkten och videoklippen, där kvinnan skildras som tyst och passiv, användes först som bevis för att det inte rörde sig om en våldtäkt. Fallet togs hela vägen till högsta domstolen, där männen slutligen kom att dömas till 15 års fängelse för våldtäkt.
Lagen, som trädde i kraft i oktober i fjol, likställer sex utan tydligt samtycke med våldtäkt. Den skärper även straffet för sexuella trakasserier, skärper skyddet och ersättningen till offer för sexuellt våld samt utökade skolornas sexualundervisning. Ett kritiserat kryphål i lagen resulterade dock i att hundratals sexualbrottslingar fick sänkta straff, något regeringen lovade ändra snabbt.