Prenumerera

Logga in

Ledare

Ett race vars mening borde ifrågasättas

Jag jagar perspektiv. Försöker förstå. Ibland känns det som jag vandrar runt med ett stort plakat där det står ”varför”.
Inte sällan är det tröttsamt.
Det finns alldeles för mycket som jag inte förstår meningen med.

Mitt historieintresse kunde ha dött sotdöden av skolans utantillinlärning och tvånget att kunna rabbla kungalängder och årtal för att bli godkänd.
Nu var det tydligen bara avdomnat, för när jag kom till Syd- och Centralamerika och ensidiga läromedels orerande om att Columbus ”upptäckte” Amerika, krockade med en verklighet bestående av urfolkens högkulturer, ekonomisk utsugning, kulturellt förtryck och bestående skevheter i dagens samhälle insåg jag betydelsen av den förklarande historien…

I morgontidningen (DN 28/9) läser jag så en av alla dessa artiklar där frågan ”varför” är helt frånvarande.
Man skriver om 6G som vore det en självklarhet med nät där hastigheten är 100 gånger snabbare än vad 5G förmår idag. Jag vill veta ”varför” det är bra med något som går ännu snabbare än det som redan går för fort.
Och jag vill veta vad det får för konsekvenser för naturen och vad det innebär för den globala rättvisan när avancerad teknik blir allt dyrare att utveckla och allt färre aktörer har råd att delta i detta race vars mening borde ifrågasättas.

En sak som jag ägnar mig åt är att skriva bloggar åt Ekomuseum Bergslagen och det är en fascinerande upplevelse att åka runt och studera det som varit i en miljö som är, samtidigt som utvecklingen, till exempel, inom gruvindustrin i norr nu accelererat med allt från flytten av Kirunas stadskärna till drömmen om fossilfritt stål i stor skola.
Att ta del av hur det en gång var vid kolmilorna, hur malmen bröts och anrikningen effektiviserades, hur räls lades ut och kanaler byggdes samtidigt som arbetare fick det bättre när företagens vinster, åtminstone ibland, ledde till bättre villkor för arbetarna som i Källfallet i Grängesberg är en spännande spegling av utvecklingen idag.

Utan att på något vis vilja romantisera det förflutna tycker jag mig ändå se en skillnad mellan det som skedde i Bergslagen en gång och den hisnande utveckling vi ser i Sverige idag.
För det första hade man förstås inte samma insikt om industrins konsekvenser för miljö och natur som vi har nu och globaliseringen var inte i närheten av att vara lika omfattande idag.
Men det som slår mig kanske allra mest är att den dröm om att få det bättre och visionen om ett samhälle som inkluderade fler och som växte fram med arbetarrörelsen, studieförbunden, nykterhetsrörelsen, kyrkorna och mången skribent saknas idag.
Tvärtom stryps nu de röster som skulle kunna visa på ett alternativ.

Vi behöver perspektiv och vi behöver mångfalden i samtalet. Börjar vi inte med att ställa frågan ”varför” kommer dessa att försvinna när det som är den verkliga verkligheten förvandlas till något suddigt som är omöjligt att uppfatta när hastigheten ökar i en utveckling som människan inte längre förmår kontrollera

***
Stefan Strömberg är författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.