Prenumerera

Logga in

Nyheter

Protestvåg i Israel: Arabisk vår, fast tvärtom

Cornelia Mikaelsson/TTJerusalembon Noa är orolig för att regeringen kommer att försämra villkoren för palestinier och håller plakatet: "Demokrati och ockupation kan inte existera samtidigt".

En arabisk vår, fast tvärtom. Demonstrerande israeler säger att de inte tar till gatorna för att införa demokrati, men däremot för att rädda den.
Och inget tyder på att protestvågen kommer att avta – snarare varnar organisationer för alltmer upptrissade stämningar.

ISRAEL | De första knopparna har redan slagit ut i rosenträdgården utanför Israels parlament knesset i Jerusalem. Det är här som hundratusentals israeler i omgångar har demonstrerat mot premiärminister Benjamin Netanyahus planer på fundamentala ändringar för rättsväsendet, och därmed hur landet styrs.

Nästa stora demonstration har planerats till onsdagen, utanför premiärminister Benjamin Netanyahus bostad.

På avstånd syns ett vitt tält med Israels flagga. Här har en organisation, som verkat för demokrati i landet de senaste 28 åren, slagit läger mitt i en korsning.

"Demonstrera hela våren"

På en banderoll står det: ”Du kommer att ta skada av ett försvagat rättsväsende”.

– Vi kommer att fortsätta demonstrera hela våren, säger Michael Partem, vice ordförande för organisationen, som på engelska förkortas MQG, och kan översättas ungefär ”Rörelsen för ett sunt styre”.

Den starkaste kritiken riktas mot en lagändring som skulle ge politiker större inflytande över nomineringar av domare till Högsta domstolen. Michael Partem drar paralleller till Ungern, där liknande lagändringar gjorts, och understryker att Israel aldrig tidigare haft en regering så långt ute på högerkanten:

– Det är helt klart ett steg i fel riktning. Israels demokrati är också mer sårbar. Ungern är medlem i EU och måste förhålla sig till EU-domstolen. Vi har inte ett skyddsnät på samma sätt, säger han.

Över hela världen

Han är långt ifrån ensam om att känna oro. Den senaste månaden har judar över hela världen höjt sina röster, demonstrationer har beskrivits som de största i Israels historia, och nu har kommentatorer börjat kalla rörelsen för ”den israeliska våren”.

Michael Partem påpekar dock en tydlig skillnad:

– Den arabiska våren handlade om att göra sig av med diktaturer och införa demokrati. Nu är det omvänt. Vi är rädda att förlora vår demokrati.

– Det ser inte jättebra ut, men jag är optimistisk. Jag tror inte att de kommer gå igenom. Man kan inte ignorera en halv miljon människor som demonstrerar. Hittills har demonstrationerna varit lugna och fredliga, men jag är orolig för att situationen ska eskalera, många är upprörda, säger Michael Partem.

Vill ha respektfull debatt

Lite längre ner på gatan, närmare knesset och framför Högsta domstolen, har en annan organisation baserat sig i vad de kallar ”Tältet för samsyn”.

Det doftar som det ofta gör i Jerusalem på våren: sött från mandelträden, men mest fränt från den allt varmare asfalten. Till skillnad från de flesta israeler som höjt sina röster är organisationens budskap ett dämpat tonläge, förklarar 18-åriga Naama Ehrlich.

— Vi uppmanar till en debatt, men försöker att skapa en plattform där alla kan framföra sina argument på ett respektfullt sätt, säger hon, och jämför den rådande situationen med ett nollsummespel mellan högern och vänstern:

— Just nu är allt väldigt svartvitt.

"Båda sidorna har blivit mer aggressiva"

Jerusalembon Noa, 29 år, delar den bilden. Hon har deltagit i alla större demonstrationer de senaste åtta veckorna och menar att båda sidorna blivit allt mer aggressiva.

– Hör du trumman i bakgrunden, frågar hon under en demonstration som hålls senare på kvällen:

– Jag har aldrig hört någon slå så hårt.

Demonstrationen är egentligen anordnad mot israeliska bosättare som i söndags tände eld på hus i staden Hawara på Västbanken, men Noa menar att det inte går att skilja på lagförslaget och ockupationen.

Flera demonstranter håller upp plakat med budskapet: ”Demokrati och ockupation kan inte existera samtidigt”.

– Jag är orolig för att det kommer att bli ännu värre för palestinier. Vi är en minoritet som har den här hållningen, men vi finns här.

Stöttar Netanyahu

På andra sidan gatan står en klunga motdemonstranter. Några ropar högt att demonstranterna förstör deras land genom att demonstrera mot lagförslaget.
David Kagan stöttar regeringen och menar att reaktionen från demonstranterna är en fullständig överdrift.

– Om jag ska vara helt ärlig tror jag att det handlar om att alla som röstar vänster är emot Bibi (Benjamin Netanyahu). Det om något är odemokratiskt. Han är faktiskt demokratiskt vald.

När natten faller börjar det bli kallt ute, även om det är vår i Jerusalem. David Kagan hoppas att attityden till regeringen följer årstiderna.

– Det är tur att våren är så kort i Israel. Den finns nästan inte. Från en dag till en annan kan det smälla till och bli sommar, säger han innan han lämnar demonstrationen.

Fakta: Netanyahus kritiserade lagförslag

I Israel måste lagförslag vinna majoritet i tre parlamentariska omröstningar. Förra måndagen klubbades den nu så omdiskuterade lagen om flera förändringar i rättssystemet en första gång. Regeringens officiella plan är att slutföra processen senast i april.

Förslaget till förändringar har väckt farhågor om ett försvagat rättsväsende och en närmast absolut makt till politiker. Det beskrivs i medier bland annat som att politiker får i stort sett full kontroll över nomineringar av domare till Högsta domstolen.

I det utskott som hittills nominerat domare har regeringen varit representerad. Men Högsta domstolen och oppositionen har kunnat blockera förslagen.

De senaste två månaderna har hundratusentals israeler demonstrerat på olika platser i Israel. De största demonstrationerna har ägt rum i Jerusalem och Tel Aviv.

Lagförslaget har också lett till kritik från militären samt finanssektorn som menar att förslaget riskerar att minska viljan att investera i Israel.
USA med president Joe Biden har också tagit avstånd från den israeliska regeringens planer.

Enligt opinionsundersökningar stödjer ungefär en fjärdedel av befolkningen ändringarna medan 50 procent är emot.

Källor: Haaretz, Times of Israel, AP, Reuters.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.