Startsida - Nyheter

Nyheter

Stora protester för samers rättigheter i Oslo

Protesterna i Oslo handlar om att regeringen har beslutat att låta vindkraftsparken på Fosen stå kvar – vilket strider mot ett beslut från högsta domstolen.

I veckan har det varit stora protester för samers rättigheter i Oslo, efter att regeringen trots beslut från högsta domstolen låter vindkraftparken på Fosen stå kvar. Protester för urfolks rättigheter ökar runt om i hela världen – i takt med att industrier och projekt för grön omställning expanderar.

NORGE | Protesterna i Oslo handlar om att regeringen har beslutat att låta vindkraftsparken på Fosen stå kvar – vilket strider mot ett beslut från högsta domstolen. Vindkraftsparken har vuxit under 2000-talet och är idag Norges största.

För samer och deras renar har den här marken sedan 1500-talet används som betesmarker under vintern, vilket ligger till grund för högsta domstolens beslut om att det är samerna som har rätt till marken. Konflikten mellan urfolks rättigheter i samband med växande industrier, kraftverk och fabriker känns igen från många andra delar av världen.

– Det här handlar inte om motstånd mot vindkraft, det handlar om brott mot mänskliga rättigheter. Vi kan inte ha klimatomställning på bekostnad av urfolks rättigheter, sade Greta Thunberg, som deltagit i protesterna, till den norska tidningen Aftenposten.

Flera stora medier rapporterade om att Greta Thunberg, som deltagit i protesterna, bars bort av polis två gånger under onsdagen. Den första gången när hon befann sig utanför finansministeriet och den andra gången utanför miljöministeriet.

På aktivisternas plakat syns budskap som ”urfolks rättigheter är inte valfritt” och ”ge tillbaka marken”.

I Sverige protesterade samer och aktivister i januari mot LKAB:s planer på att öppna en ny gruva i Kiruna, efter att man hitta fyndigheter av unika jordartsmetaller. Om denna gruva blir verklighet kommer det att dela traditionella samiska renskötselområden på mitten.

Protesterna genomfördes i samma veva som det var EU-toppmöte i Kiruna och både statsminister Ulf Kristersson och vice statsminister Ebba Busch var på plats iklädda kläder lämpade för en polarexpedition – trots ovanligt milda temperaturer runt nollan.

– Området är sedan början av 1900-talet redan hårt exploaterat av gruvnäringen. Samerna har successivt tvingats bort från mark, boplatser och traditionella renvandringsleder kan inte längre nyttjas, skrev Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby i ett uttalande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.