Startsida - Nyheter

Nyheter

”Humanitär mardröm” i Sudan

Människor gör sig redo att lämna Sudans huvudstad Khartoum i juni i år.

Ett halvår av strider mellan Sudans reguljära armé (SAF) och paramilitära Rapid Support Forces har orsakat ett allvarligt humanitärt läge i landet. Halva landets befolkning är i behov av humanitär hjälp och det larmas om att stridande begår systematiskt sexuellt våld mot kvinnor och flickor. Samtidigt har fredssamtal i Saudiarabien återupptagits.

SUDAN | Upp till 9 000 människor har dödats. 24,7 miljoner – omkring halva Sudans befolkning – är i behov av humanitär hjälp. Av dessa är omkring 14 miljoner barn. Dessutom har 5,8 miljoner tvingats på flykt i Sudan eller till grannländer som Tchad och Egypten.

En stor del av såväl internflyktingar som de som har flytt till grannländerna är kvinnor och flickor. Det rapporterar FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA). Dessutom behöver en miljon barn vaccineras mot livshotande sjukdomar och utbrott av denguefeber, kolera och mässling har rapporterats.

– Under sex månader har civila – särskilt i Khartoum, Darfur och Kordofan – inte fått något andrum från blodspillan och terror, säger OCHA-chefen Martin Griffith i ett uttalande och beskriver läget som ”en av de värsta humanitära mardrömmarna” på senare tid.

– Fruktansvärda rapporter om våldtäkt och sexuellt våld fortsätter att komma fram, och strider äger i allt högre utsträckning rum enligt etniska skiljelinjer, särskilt i Darfur, fortsätter han.

Svårt dokumentera sexuella övergrepp

I förra veckan rapporterades att minst 13 personer har dödats i delstaten Södra Darfur efter ökade spänningar mellan de två klanerna Salamat och Habbaniya, rapporterar Genocide Watch.

Sexuella övergrepp rapporteras ha blivit så vanliga att de nu ses som systematiska. Sulima Ishaq som jobbar för Sudans enhet för arbete mot våld mot kvinnor, en myndighet som ligger under landets socialdepartement, arbetar med att dokumentera övergreppen, som är krävande:

– Det är brutalt, och det handlar om förnedring och att förödmjuka den mänskliga värdigheten, säger hon och fortsätter:

– Ibland är dokumenteringsprocessen i sig väldigt smärtsam. Det är omöjligt att koppla ifrån, säger hon till The Guardian.

– I vissa fall är det en del av Rapid Support Forces strategi. För att tvinga folk att lämna sina hem, hotar de med sexuellt våld mot kvinnorna.

Krigföring mot landets civila

Sulima Ishaqa enhet har dokumenterat åtminstone 124 fall av våldtäkt, men hon betonar att dessa bara är toppen på ett isberg – mörkertalet är stort. De flesta av fallen som hennes enhet har utrett har begåtts av Rapid Support Forces.

– Det är verkligen väldigt svårt att få tillförlitliga uppgifter, säger hon till The Guardian och förklarar att telefonlinjerna är dåliga, elavbrott är vanliga och att många som har utsatts för sexuella övergrepp redan har flytt till grannländerna.I

en rapport som publicerades i slutet av oktober redogör Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa (SIHA) för hur det sexualiserade våldet också följer ett etniskt mönster. Flera vittnesmål uppger att Masalitkvinnor, en folkgrupp i västra Sudan, har våldtagits samtidigt som deras familjer har tvingats se på. Många kvinnor som är icke-araber varit de största måltavlorna för det sexuella våldet. SIHA har också fått rapporter att kvinnor har förts bort av stridande Masalitgrupper som har utsatt dem för tortyrliknande behandling samtidigt som de uppgett ”vi vill befria landet från araber.”

Det är framför allt i Darfur och i huvudstaden Khartoum som övergrepp har begåtts och omfattningen är stor. Enligt SIHA förs kriget mot civilbefolkningen i första hand, mot deras försörjning, hem och deras offentliga institutioner. Krigets förs inte bara enligt etniska linjer utan också könsmässiga sådana. Enligt rapporten har föräldrar dödats när de har försökt att försvara sina döttrar från våldtäkt och kvinnor har också dödats när d har försökt göra motstånd mot våldtäkt. Förutom kvinnor och flickor är även unga män, människorättsförsvarare och civila sudaneser i allmänhet, måltavlor i konflikter.

Samtal pågår i Saudiarabien

Enligt SIHA:s rapport Silent Weapons, Loudest Wounds: Addressing the Crisis of Sexual Violence in Sudan
har Rapid Support Forces användning av våldtäkter ökat kraftigt, och de ser tecken på att deras soldater känner sig stärkta vad gäller våldtäkt som vapen. SIHA anklagar både representanter för Rapid Support Forces och Sudanese Armed Forces, för att ha legitimerat övergreppen.

De pågående striderna bröt ut den 15 april i år, när en övergång till en civil ledning var planerad att ske. I förra veckan återupptogs fredssamtal mellan SAF och RSF i Jeddah i Saudiarabien under överinseende av Saudiarabien och USA. I våras ledde sådana samtal till en kort vapenvila.

SAF leds av general Abdul Fattah al-Burhan, och Mohamed Hamdan ”Hemedti” Dagalo leder RSF. Dessa två genomförde en gemensam kupp i landet i oktober 2021, som bröt den övergångsregering som försökte leda landet till en civil och demokratisk ledning av landet.

RFS anklagas för massaker 2019

Både SAF och RSF har egentligen varit statliga styrkor. RSF var ursprungligen en paramilitär styrka som utvecklades från de ökända janjaweedmiliserna – som i början av 2000-talet anklagades för etnisk rensning och massvåldtäkter i Darfur – som man dock har försökt att infoga landet reguljära armé sedan flera år tillbaka. Hemedti har dock velat behålla styrkorna som en oberoende kraft.

Det var också RSF som anklagades för att ha dödat ett stort antal civila under en sittstrejk utanför militärhögkvarteret i Khartoum i juni 2019. Det skedde bara några månader efter att Sudans demokratirörelse lyckades sätta sådan press på den tidigare diktatorn Omar al-Bashirs regim att militären avsatte honom i april 2019.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.