Måndagen 3 juli 2023. Dagen då den globala genomsnittstemperaturen nådde 17,01 grader, vilket är den varmaste dagen som någonsin registrerats globalt – och forskare säger att det bara kommer att bli varmare.
KLIMAT | 17,01 grader Celsius. Så lyder det nya globala värmerekordet enligt data från forskare vid University of Maine’s Climate Change Institute. Och världen har verkligen lidit av en intensiv värmebölja de senaste veckorna, förmodligen pådriven av den mänskligt orsakade klimatkrisen, säger forskare.
I delar av Kina pågår en ihållande värmebölja, med temperaturer över 35 grader. Nordafrika har sett temperaturer på uppemot 50 grader, och till och med Antarktis har registrerat onormalt höga temperaturer, eftersom glaciärsmältningen accelererar och solens strålar intensifieras. Ukrainas forskningsbas Vernadsky, på den stora frusna kontinentens argentinska öar, slog nyligen sitt temperaturrekord i juli med en avläsning på 8,7 grader.
– Utvinning och användning av kol, olja och gas skadar människors hälsa, och är den primära orsaken till uppvärmningen. Det är desto större anledning till att regeringar måste förbereda sig för att leverera ett åtagande att fasa ut alla fossila bränslen och för en rättvis övergång till förnybar energi för alla vid COP28, säger Jeni Miller, vd för Kalifornien-baserade Global Climate and Health Alliance, rapporterar The Guardian.
Ett av de kraftfullaste naturfenomenen
Forskare beklagar värmerekordet, påskyndad av vädermönstret i El Niño, varav den senaste som FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) varnade för denna vecka hade börjat. El Nino, som en uppvärmning av vattenyttemperaturerna i östra och centrala Stilla havet, och är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar och påverkar stora delar av världen.
Forskare tror att det nya värmerekordet är en kombination av den naturligt förekommande El Niño-fenomenet och pågående utsläpp av koldioxid.
– Nu när den varmare fasen av El Niño börjar kan vi förvänta oss mycket fler dagliga, månads- och årsrekord som slår under de kommande 1,5 åren, säger klimatforskaren Leon Simons.
Juni månad har bekräftats som den varmaste junimånaden någonsin med en medeltemperatur 1,46 grader varmare än under förindustriell tid.
"En sista varning"
Världens klimatforskare har utfärdat vad en expert säger är en ”sista varning” innan den globala uppvärmningen överstiger 1,5 C, vilket hotar planetens system som mänskligt liv är beroende av.
Klimatforskaren Friederike Otto vid Grantham Institute for Climate Change and the Environment vid Storbritanniens Imperial College London, skräder inte orden:
– Detta är inte en milstolpe som vi borde fira. Detta är en dödsdom för människor och ekosystem.