En kvinna i Iran har dömts till döden för äktenskapsbrott. Det uppger iransk statsmedia, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt en ny FN-rapport har antalet avrättningar i Iran hittills i år ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året. Många av de som har avrättats i år har dömts för narkotikarelaterade brott.
IRAN | En domstol har dömt en kvinna till dödsstraff för äktenskapsbrott. Enligt den statskontrollerade tidningen IRAN ska hennes man ha kontaktat polis 2022 efter att han han hittat henne tillsammans med en annan man i deras hem. Han ska också ha använt sig av film från övervakningskameror för bevisa att hon hade relationer med andra män, enligt tidningen. Kvinnan har rätt att överklaga domen och enligt AP händer det att straff då förmildras.
Så sent som i torsdags sade FN:s generalsekreterare António Guterres att Iran genomför avrättningar i ”en alarmerande hastighet”. Under årets första sju månader avrättades 419 personer i landet enligt en ny FN-rapport vilket är en 30-procentig ökning jämfört med samma period 2022. Sju män har avrättats för att de deltog i protesterna som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis död i september förra året, efter att hon greps av landets moralpolis enligt uppgift då de ansåg att hon bröt mot lagen om den obligatoriska slöjan.
Många döms till döden för narkotikabrott
I alla dessa sju fall fanns stora brister i de avrättade männens rättegångar som därmed inte gav dem möjlighet till en rättvis prövning, enligt FN:s generalsekreterare.
– Tillgång till adekvat rättslig representation i tid förnekades ofta, med rapporter om framtvingade erkännanden som kan ha tagits fram genom tortyr, sade han till FN:s generalförsamling, rapporterar AP.
Många av de som döms till döden i Iran har dömts för narkotikabrott. Fram till i juni i år hade åtminstone 173 personer avrättats för narkotikarelaterade brott, enligt Amnesty International. Under årets fem första månader handlade två tredjedelar av alla avrättningar som ägde rum om personer som hade dömts för sådana brott. Enligt Amnesty International dömdes dessa i rättegångar som är ”systematiskt orättvisa”.
Drabbar marginaliserade grupper
Det faktum att så många döms till döden för narkotikabrott innebär också att detta särskilt drabbar marginaliserade och fattiga grupper i landet. Omkring 20 procent av de som avrättats har varit balucher – en etnisk minoritet som bara utgör fem procent av landets befolkning.
– Den skamlösa hastigheten som myndigheterna utför narkotikarelaterade avrättningar med, i strid med internationell rätt, avslöjar deras brist på medmänsklighet och uppenbara likgiltighet för rätten till liv, sade Diana Eltahawy, Amnesty Internationals vice chef för Mellanöstern och Nordafrika då.