Prenumerera

Logga in

Nyheter

Amnesty kräver rättvis klimatfinansiering 

Agnès Callamard.

Amnesty International uppmanar världsledare inför FN:s klimatmöte i Azerbajdzjan att sätta mänskliga rättigheter i fokus för klimatbeslut och att kraftigt öka finansiering och stöd för utfasning av fossila bränslen. 

COP29 | Vid det kommande FN-mötet COP29 i Baku, Azerbajdzjan, kräver Amnesty International att världens ledare åtar sig en snabb, rättvis och fullständig utfasning av fossila bränslen. Organisationen påpekar att klimatkrisen innebär ett enormt hot mot mänskligheten, där FN:s miljöprogram UNEP varnar för en temperaturökning på upp till 3,1 grader detta århundrade om inga drastiska förändringar genomförs. 

– Om vi ​​inte vidtar djärva, beslutsamma och kollektiva åtgärder i dag kommer morgondagens värld att bli allt mer obeboelig, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard. 

Hon beskriver en värld som präglas av extrema väderförhållanden, som skogsbränder, översvämningar och svält, och där mänskliga rättigheter hotas.

Amnesty poängterar att världens höginkomstländer, som är de största klimatförorenarna, har ett särskilt ansvar att säkerställa rättvis finansiering för att stödja de länder som drabbas hårdast. Dessa länder måste bidra med minst tio biljoner kronor (10 000 miljarder) per år för att stödja en rättvis omställning till koldioxidfria ekonomier i låginkomstländer och för att finansiera anpassningsåtgärder till de redan pågående klimatförändringarna. Enligt Callamard kan kostnaden tyckas hög, men ”mänsklighetens öde beror på det”.

Amnesty International påpekar även att Azerbajdzjan har en bristande historia när det gäller yttrandefrihet och civilsamhällets rättigheter. Callamard uppmanar FN och konferensens arrangörer att säkerställa att deltagarnas rättigheter respekteras under hela mötet och varnar för att lobbyister från fossilindustrin kan påverka beslut i en riktning som inte gynnar klimatet. 

– Azerbajdzjan har en fruktansvärd meritlista när det gäller respekt för yttrandefrihet och oliktänkande, säger Callamard.

I en rapport som publicerades i oktober redovisar Amnesty en rad rekommendationer för COP29-delegater och FN:s klimatsekretariat. I rapporten lyfter man fram vikten av att sätta mänskliga rättigheter i centrum för alla klimatbeslut för att möjliggöra en rättvis övergång till koldioxidfria ekonomier, att kraftigt öka klimatfinansieringen och då särskilt för anpassning och förluster och skador i form av bidrag snarare än lån, och att åta sig en fullständig och rättvis utfasning av fossila bränslen utan beroende av oprövade tekniker.

Amnesty uppmanar även till utveckling av nya, klimatambitiösa nationella bidrag som respekterar mänskliga rättigheter och som håller den globala uppvärmningen under 1,5 grader. 

– Det är inte för sent att förhindra ett totalt klimatsammanbrott, men vi kan inte slösa en minut till, säger Agnès Callamard.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.