Prenumerera

Logga in

Nyheter

Forskare varnar för en nära kollaps av Golfströmmen

vågor på havet

Klimatforskare uppmanar Nordiska ministerrådet att omedelbart agera på den eskalerande risken för en kollaps av strömmarna i Atlanten. Forskare varnar för att risken för kollaps är betydligt större än tidigare uppskattningar, vilket kan få katastrofala konsekvenser för Norden och resten av världen.

KLIMAT | I ett öppet brev från klimatforskare riktas en skarp varning till Nordiska ministerrådet om den potentiella kollapsen av AMOC, Atlantic Meridional Overturning Circulation, som anses vara avgörande för att transportera varmt vatten från tropikerna till Nordatlanten. Forskarna påpekar att AMOC påverkar vädermönster och ekosystem i hela Europa, Arktis och bortom det, och att förändringar i strömmen kan leda till förödande globala konsekvenser. Enligt brevet är ”den arktiska regionen, inklusive Grönlands inlandsis och boreala permafrostsystem, särskilt sårbara för icke-linjära klimatförändringar som kan utlösa en kaskad av oåterkalleliga förändringar.”

Den senaste forskningen tyder på att Golfströmmen, en central del av AMOC, är på väg att försvagas, och forskarna hävdar att det nu är ”99 procent säkert” att denna försvagning pågår. Konsekvenserna av en sådan försvagning kan inkludera förändringar i vädermönster, störningar i marina ekosystem och allvarliga effekter på den globala livsmedelsförsörjningen.

Det öppna brevet, undertecknat bland annat av Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Researc, följer resultaten från den senaste rapporten från IPCC, som visade att det finns en möjlighet för en kollaps av AMOC innan år 2100. Trots detta har IPCC graderat risken som ”medium confidence,” vilket forskarna anser vara otillräckligt betryggande med tanke på de potentiella konsekvenserna, rapporterar Nature Now News.

Forskarna betonar att effekterna av en AMOC-kollaps skulle kännas globalt, med mer extrema väderhändelser, störningar av marina ekosystem och kraftiga påverkan på jordbruket. För de nordiska länderna skulle en kollaps innebära en avkylning av regionen samtidigt som resten av världen värms upp, vilket skulle förvärra den befintliga ”kalla klumpen” i Nordatlanten. Detta skulle leda till extrema väderhändelser och hota jordbrukets livskraft i norra Europa.

Enligt forskarna skulle en försvagad eller kollapsad AMOC kunna leda till minskat koldioxidupptag i haven, vilket skulle påskynda ackumuleringen av växthusgaser i atmosfären och därmed förvärra klimatförändringarna. Stigande havsnivåer längs USA:s Atlantkust, förändrade tropiska regnmönster och omvälvningar i marina ekosystem förväntas också bli följder av en kollaps, vilket skulle destabilisera det globala fisket och förvärra livsmedelsbristen.

Forskarna uppmanar Nordiska ministerrådet att vidta omedelbara åtgärder för att bedöma risken för en AMOC-kollaps och agera snabbt för att mildra den. ”Anpassning ensam kommer inte att vara tillräcklig för att motverka effekterna av en sådan kollaps,” skriver de, och föreslår att Norden använder sin starka internationella ställning för att förespråka mer aggressiva globala åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.

Forskarnas varning är tydlig: att vänta på mer säkerhet kring risken för en AMOC-kollaps är en farlig chansning. Med tanke på de ökande bevisen för en hög sannolikhet för kollaps, betonar forskarna att tiden att agera är nu.

Atlantic Meridional Overturning Circulation

AMOC, eller Atlantic Meridional Overturning Circulation, är ett av de viktigaste systemen för havscirkulation i Atlanten. Det beskrivs ofta som ett ”global transportband” som transporterar varmt, ytvatten från tropikerna norrut mot Nordatlanten, där vattnet kyls ner och sjunker på grund av ökad densitet, för att sedan återvända söderut på djupare nivåer. Denna process spelar en central roll i att reglera klimatet i Europa och Nordamerika genom att distribuera värme och påverka vädermönster.

Funktion och betydelse
AMOC är avgörande för att upprätthålla stabila klimatförhållanden och har en viktig inverkan på nederbördsmönster, temperaturer och havsnivåer. Det är också en del av ett större system som påverkar de globala havsströmmarna och deras cirkulation. Golfströmmen, som ofta förväxlas med AMOC, är en del av detta större system och transporterar varmt ytvatten längs Nordamerikas östkust till Europa, vilket hjälper till att skapa ett mildare klimat i norra Europa än på motsvarande breddgrader i andra delar av världen.

Risker och potentiell kollaps
Forskning har visat att AMOC är känsligt för klimatförändringar. En försvagning eller kollaps av AMOC kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive förändringar i vädermönster som extremt kalla vintrar i Europa och torka i regioner som är beroende av stabila regnmönster. En studie som publicerades i Nature Climate Change under 2021 pekar på att AMOC har försvagats avsevärt under de senaste årtiondena, vilket kan bero på ökade koldioxidutsläpp och smältande isar i Arktis som förändrar salthalten i havsvattnet och därmed vattnets densitet  .

Koppling till global uppvärmning
IPCC, FN:s klimatpanel, har inkluderat AMOC som en kritisk del av det globala klimatsystemet i sina rapporter. Enligt IPCC kan fortsatt global uppvärmning leda till ytterligare försvagning av AMOC, vilket skulle kunna påverka både det marina ekosystemet och globala klimatzoner. Forskarna varnar för att ett eventuellt stopp i AMOC skulle ha en dominoeffekt, och utlösa andra klimatförändringar som höjda havsnivåer, förändrade regnmönster och allvarliga konsekvenser för jordbruk och livsmedelsförsörjning.

National Oceanic and Atmospheric Administration
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.