Startsida - Nyheter

Nyheter

Migranter ska inte nå EU:s stränder

Migranter kontaktas av en räddningsbåt från Läkare Utan Gränser, efter att ha lämnat Libyen för att försöka nå europeisk mark, i Medelhavet, oktober 2023.

En grupp EU-länder förbereder sig för att skicka ett brev till EU-kommissionen där de föreslår att migranter ska överföras till något land utanför EU innan de når EU:s kuster. Detta förfarande kan dock enligt experter vara svårt att genomföra enligt nuvarande EU-lagstiftning om migration.

MIGRATION | Enligt det läckta brevet, som tjeckiska tidningar har fått tillgång till, kräver undertecknarna avtal med länder utanför EU dit migranter kan skickas när de fångas upp till havs. Denna modell liknar det avtal som slöts mellan Italien och Albanien i november 2023, där en permanent lösning föreslogs för migranter, rapporterar nyhetssajten Euractiv.

Brevet förutser att migranter utan nödvändiga dokument inte ens skulle nå EU:s stränder, och det föreslår också överföringar av dem som redan befinner sig i ett EU-land men inte har fått asyl där. Dessa migranter kan föras till ett land utanför EU där de skulle stanna tills de kan utvisas.

Stöds av flera EU-länder

Initiativet till brevet kommer från Danmark och Tjeckien och stöds av flera EU-länder, inklusive Nederländerna, de baltiska staterna och Italien. Italien var det första EU-landet som undertecknade ett bilateralt avtal med ett tredje land, Albanien, om en utläggning av migrationsförfarandet.

– Outsourcing och omlokalisering av asylansökningar har en trefaldig funktion: att mer effektivt bekämpa de kriminella organisationer som ägnar sig åt människohandel, som ett avskräckande verktyg mot illegala resor, och som ett sätt att lätta på migrationstrycket på länderna där de först kommer in, som Italien, Grekland, Spanien, Cypern eller Malta, säger parlamentsledamoten Nicola Molteni från italienska Lega Nord till Euractiv.

Även om flertalet EU-länder stöder denna strategi har Ungern ännu inte skrivit under brevet. Enligt en diplomat är Ungern ”giftigt” och kan skada brevets relevans.

Debatten om en externalisering av migrationsförfaranden intensifierades efter att EU-parlamentet godkände EU:s nya migrationspakt, och medlemsländerna förväntas formellt godkänna pakten den 14 maj. Frågan kommer också att diskuteras på migrationskonferensen i Köpenhamn som startar på måndag.

Orsakerna till migrationen

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer EU parallellt med implementeringen av migrationspakten fortsätta med arbetspartnerskap med ursprungs- och transitländer för att hantera de grundläggande orsakerna till migrationen.

Trots stödet från flera EU-länder för en externalisering av migrationsförfaranden finns det vissa tvivel. För den franske parlamentsledamoten Sacha Houlié, på vänsterkanten av president Emmanuel Macrons majoritetsparti Renaissance (Renew), utgör outsourcing av migrationsprocesser motsatsen till den migrationspakt som antagits av Europaparlamentet.

– Att skicka människor till länder som inte har något gemensamt med sitt ursprungsland, som Albanien eller Rwanda, utgör ett moraliskt och etiskt problem, säger Houlié parlamentsledamot för Renaissance i Frankrike.

Ökar människors lidande

Outsourcingen av migrationsförfaranden, inklusive den italiensk-albanska affären, har också kritiserats av människorättsorganisationer som Amnesty International, som menar att detta system ökar människors lidande och kräver ett stopp.

– Det är hög tid att europeiska institutioner erkänner att avtalet mellan Italien och Albanien skulle skapa ett olagligt och skadligt system, och som måste stoppas. Istället för att öka människors lidande bör myndigheterna säkerställa tillgång till ett effektivt asylförfarande, adekvat mottagande och säkra, regelbundna vägar, sade Matteo De Bellis, Amnesty Internationals migrations- och asylforskare, tidigare.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.