LEDARE | ”Djävulens största trick var att övertyga världen om att han inte existerade.”
Så ska författaren Baudelaire ha uttryckt sig och jag hittar citatet i Vesna Prekopics text om psykiskt våld i nära relationer (DN 10/10).
I den av lågtryck präglade morgonen tar jag en klunk kaffe och överför hans ord till det jag bevittnar varje dag på vår planet; kapitalismens största bedrift är att övertyga människan om att konsumtionen, krigandet, fattigdomen i andra länder, natur som förstörs, oväder och klimatförändringar inte hänger ihop. Och skulle de nu göra det, åtminstone något lite, spelar det i alla fall inte någon roll vad just jag gör.
Det är naturligtvis förödande och allt oftare kommer jag att tänka på Don Quijote och hans kamp mot väderkvarnarna när jag försöker påpeka att saker och ting har ett samband, att vi måste se till sammanhangen och att tillvaron utgör en helhet.
Att vi lever i en orimlig ekvation vill alldeles för få ta till sig. Att vi sedan länge överskrider de planetära gränserna när vi utnyttjar jordens resurser får inget fäste. Det är som om vi inbillar oss att det är ett påhitt; att ny teknik kommer att hjälpa oss att trolla, utan att inse att samma teknik kräver mängder med energi och, givetvis massor av råmaterial.
Bara en sådan enkel sak som att elbilarna är tyngre än bränslebilarna, borde få en och annan att grubbla en stund…
Och om nu Djävulens största bedrift var att pränta in icke-existensen i människan, måste man säga att Guds främsta framgång var att övertyga massorna om att han finns.
Gud överförd till det moderna, dekadenta samhället har i sin tur många skepnader. Ekonomisk tillväxt, konsumtion, rikedom och att bli lyckad genom framgång tillhör de gängse.
Nu förförs vi av den gröna tillväxten som likt den heliga anden frälser oss från förändringar i vårt beteende och vaggar in oss i den falska tron att vi kan konsumera, resa och kriga som förut.
Eftersom denna lögn blandas med det självklara faktum att vi måste ställa om, alltså minska utsläppen i vår förbrukning, är den svårgenomskådad.
Ordet ”grön” får samma effekt som kristendomens ”halleluja” och så förblir allt vid gamla.
Med detta sagt vill jag också poängtera att kritiken av kapitalismen, inte innebär ett försvar av andra ideologier. Maktlystnad, habegär och egoism ryms överallt. De är, så att säga mänskliga, åkommor.
Vad jag hoppas är att vi till slut ska använda vår intelligens och förmåga till kritiskt tänkande till att demaskera de villfarelser som präglar vårt dagliga liv i desinformationens förödande tidevarv.
Och räcker det inte med en vokabulär hämtad från religionernas värld, får vi ta till sagan: Det går inte att koka soppa på spik och, precis som det lilla barnet upptäckte och utbrast; kejsaren är naken.
Stefan Strömberg, författare och aktuell med samtalsföreläsningen ”Mellan oss skapas världen”.