Prenumerera

Logga in

Nyheter

Här forskas för världens fred

Stephanie Blenckner

I Solna finns ett institut där man forskar om kärnvapen och krig, men målet är ju fred.
– Vi vill att hela världen ska få del av vår forskning, säger Stephanie Blenckner, på Stockholm International Peace Research Institute, Sipri.

FREDSFORSKNING | Omgivet av vackra häckar och äppelträd i Solna ligger fredsforskningsinstitutet Sipri, där det tidigare varit ett regemente. I den lugna miljön forskar man med målet att hitta lösningar på konflikter.

På initiativ av den svenska regeringen grundades Sipri under det kalla kriget. Det var 1966 och det pågick intensiva förhandlingar om världens rustningar

– När Alva Myrdal kom hem från FN och såg hur olika länder bytte siffror om sina kärnvapen, insåg hon att vi måste ha en global enhetlig grund för debatten, förklarar Stephanie Blenckner, kommunikationsdirektör på Sipri.

Sedan dess har Sipri forskat för fred med uppdrag att leverera pålitlig och opartisk information som bidrar till en tryggare och mer hållbar värld.

Hållbar fred

Sipri:s arbete sträcker sig långt bortom Sveriges gränser. Institutet har utvecklat en stark internationell profil, och deras forskning används i globala säkerhetsdiskussioner, från nedrustning till klimatfrågor.

– Vi jobbar för en internationell publik, säger Stephanie Blenckner. Vår vision är en värld där konflikter antingen förebyggs eller löses, och där en hållbar fred råder. Vi vill att världen ska stå på en solid grund av fakta, inte på godtyckliga åsikter.

Forskningen på Sipri är bred och täcker tre huvudsakliga områden: militär säkerhet, mänsklig säkerhet och ekologisk säkerhet, där klimatfrågor spelar en allt större roll.

– Vi började med klimat. Idag talar vi om ekologisk säkerhet som helhet. Bara om naturen tas med kan människor leva i fred, förklarar Blenckner. Detta synsätt kallar Sipri för ”360 graders säkerhet”, en modell där alla aspekter av säkerhet möts.

Sipri finansieras av regeringar och stiftelser runt om i världen, bland annat från Sverige, Kanada, Tyskland och Nederländerna.

– Vi får väldigt mycket stöd från likasinnade regeringar som värdesätter en transparent värld, berättar Blenckner.

Säkerhet i rymden

Forskningen på Sipri styrs av institutets ledning och speglar aktuella globala utmaningar. Blenckner nämner bland annat det ökande behovet av forskning kring säkerhet i rymden, ett område med liten internationell kontroll.

– Hur man sköter rymden är ett område där det finns väldigt lite kontroll och regler. Det är något vi arbetar med just nu. Det är av stor global betydelse, säger hon.

Fredsinstitutet fortsätter att spela en central roll i säkerhetsforskningen. Det är en komplex värld vi lever i. Sipri:s forskning vill kasta ljus över de stora frågorna och bidra till lösningar.

– Genom att vi har ett så trovärdigt varumärke känner folk att de kan lita på oss, säger Stephanie Blenckner.

Sipri

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) grundades 1966 och är ett oberoende forskningsinstitut som fokuserar på globala säkerhetsfrågor, inklusive beväpning, avväpning, och internationella konflikter. SipriI arbetar med att analysera data och utveckla policylösningar för att främja fred och säkerhet i världen. Institutet är känt för sina rapporter och databaser som omfattar internationell vapenhandel, militärutgifter och kärnvapenbestånd.

Sipris forskning omfattar flera olika områden som globala hot, inklusive klimatförändringar och konflikter, samt cybersäkerhet och kärnvapen. Institutet har en viktig roll i att erbjuda objektiv data och analys till beslutsfattare, forskare och allmänheten för att bidra till ett säkrare och mer stabilt internationellt samhälle.

Sipri publicerar årligen ”Sipri Yearbook”, som är en ledande källa för information om vapen, nedrustning och internationella säkerhetsfrågor. Organisationen är baserad i Stockholm, men har ett globalt nätverk av samarbetspartners.


Sipri
Britannica

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.