Prenumerera

Logga in

Nyheter

Tunisiens president säkrar jordskredsseger i andra mandatperioden

folk firar

Tunisiens president Kais Saied har vunnit sin andra mandatperiod med hela 90,7 procent av rösterna, trots ett rekordlågt valdeltagande på 28 procent. Den sittande presidenten har kritiserats för sitt auktoritära styre, där flera politiska motståndare har fängslats.

TUNISIEN | På måndagskvällen meddelade Tunisiens oberoende valkommission, ISIE, att Kais Saied säkrat sin andra femårsperiod med en överlägsen majoritet på 90,7 procent av rösterna i söndagens val. Detta skedde i ett val som präglades av ett lågt valdeltagande, där endast 28 procent av landets nio miljoner röstberättigade deltog. Detta var dock en förbättring från det historiskt låga valdeltagandet på 11 procent i lokalvalen i december förra året, rapporterar Africa News.

Saieds främsta rivaler har suttit fängslade sedan förra året och hindrades från att delta, medan mindre kända kandidater stod inför fängelse eller uteslutning från omröstningen.

Oppositionspartierna valde att bojkotta valet och stämplade det som en fars mitt i Tunisiens försämrade politiska situation och ökande auktoritarism.

En av de häktade är oppositionens Ayachi Zammel, som dömdes till 12 års fängelse bara några dagar före valet, slutade på andra plats med 7,4 procent av rösterna. Zammel fängslades för påstådd dokumentförfalskning inför valet, vilket fördömts bland annat av Human Rights Watch. 

Trots den överlägsna segern har valdeltagandet uppmärksammats som ett tydligt tecken på missnöje bland tunisiska väljare, särskilt i ljuset av att landet glider alltmer mot ett auktoritärt styre.

– Detta är en fortsättning på revolutionen, sade Kais Saied i ett uttalande till statlig tv efter sin seger, rapporterar The Guardian

– Vi kommer att bygga och rena landet från de korrupta, från förrädare och konspiratörer.

Saied, som valdes första gången 2019 efter den arabiska våren som störtade den tidigare diktatorn Ben Ali, har sedan dess stängt parlamentet och stöttat en folkomröstning som gav honom omfattande befogenheter. Många oppositionsledare, inklusive den tidigare parlamentsledamoten Said Ferjani, har fängslats under hans styre.

Kais Saied

Kais Saied har sedan han tillträdde som Tunisiens president 2019 drivit en politisk linje som har väckt både stöd och stark kritik, särskilt för hans hantering av landets demokratiska institutioner. Han vann valet med en jordskredsseger genom att framställa sig som en outsider som skulle reformera landets politiska system och bekämpa korruption. Hans seger sågs som ett tecken på missnöjet med den etablerade politiska eliten, och han lovade att driva en konservativ och nationalistisk agenda.

Saied har särskilt fokuserat på att omstrukturera det politiska systemet. År 2021 tog han ett kontroversiellt beslut att avsätta premiärministern och frysa parlamentets verksamhet genom att åberopa artikel 80 i Tunisiens konstitution, som ger presidenten befogenheter att vidta extraordinära åtgärder vid hot mot nationens säkerhet. Detta följdes av att Saied upplöste parlamentet och styrde genom dekret, vilket väckte oro för en återgång till auktoritärt styre.

Kritiker har anklagat honom för att koncentrera makt i sina egna händer och för att undergräva demokratin, som var en av de största framgångarna efter den arabiska våren 2011. Saieds beslut att hålla en folkomröstning om en ny konstitution 2022, som ger honom ännu större befogenheter, har mött stark kritik från oppositionen och civilsamhället. De menar att processen var odemokratisk och att konstitutionen skrevs utan breda konsultationer.

En annan viktig kritikpunkt mot Saied rör hans uttalanden om invandrare och minoriteter. I början av 2023 skapade han internationella rubriker genom att göra kontroversiella kommentarer om svarta afrikanska migranter, vilka han anklagade för att vara en del av en ”demografisk plan” för att ändra Tunisiens befolkning. Detta ledde till våldsamma attacker mot migranter och fördömanden från internationella organisationer och länder.

Saied har också gripit flera framstående oppositionella och tidigare parlamentariker, vilket ytterligare har stärkt anklagelserna om att han driver en auktoritär agenda. Trots detta har han fortsatt stöd från vissa delar av befolkningen, som ser honom som en ledare som kan återställa ordning och bekämpa korruption, medan andra fruktar att Tunisien glider mot diktatur.

BBC
Al Jazeera

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.