Prenumerera

Logga in

Nyheter

Retorik om krigshot upprör – ”obehagligt”

Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Josefin Lind, Generalsekreterare för Läkare mot Kärnvapen, presenterar en rapport om Natointrädet och kärnvapen på svensk mark vid en gemensam pressträff under Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell.


Svenska Freds reagerar mot uppmaningarna att alla måste förbereda sig mentalt på krig.
– Det känns obehagligt, säger organisationens ordförande Kerstin Bergeå.


SVERIGE | Hon vill i stället höra mer om hur man ska förebygga konflikter.

– Det är det som skapar säkerhet i det långa loppet, säger Bergeå.

I samband med Folk och Försvars rikskonferens i Sälen har bland andra ÖB Micael Bydén och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) uppmanat alla att mentalt förbereda sig på att det kan bli krig även i Sverige.

– Den här skrämselkänslan tror jag inte att svenska folket riktigt delar, säger Bergeå.

Oroliga unga

Anneli Börjesson, ordförande för Svenska FN-förbundet, tycker att retoriken är hård, allvarsam och förvånande. Hon håller med om att säkerhetsläget är allvarligt, men tillägger att det är viktigt att behålla lugnet.

Börjesson uppger att hon redan fått samtal från unga som är oroliga.

– De tror att Sverige är nästa land som Ryssland kommer att invadera. Den risken är ju oerhört liten att Sverige står näst på tur efter Ukraina, säger hon.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Läkare mot Kärnvapen höll på tisdagen en pressträff om en rapport organisationerna tagit fram om hur Sverige kan påverkas vid ett Natomedlemskap. De uttryckte bland annat oro för att det är oklart hur svenska värnpliktiga kan komma att användas.

– Man vet inte vad det kan innebära att försvara svenskt territorium just nu. Också när det gäller trupp utomlands, säger Bergeå.

– Det är skillnad om ens barn eller en själv skulle skickas till Turkiet, för att där försvara Sverige.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är emot svenskt Natomedlemskap och anser att konsekvenserna borde ha utretts mer.

Oklart om kärnvapen?

En annan oro är att kärnvapen ska finnas på svenskt territorium. Regeringen har sagt att det inte är aktuellt med kärnvapen i Sverige. Men Josefin Lind, generalsekreterare för Läkare mot Kärnvapen pekar på oklarheter.

– Gäller det bara placering av kärnvapen eller också transit av kärnvapen? Kan kärnvapenbestyckade flygplan tanka i Sverige, frågar hon.

Det är också oklart vad som ska gälla när krigsfara bedöms föreligga och hur krigsfara definieras, enligt Lind.

Läkare mot Kärnvapen och Svenska Freds vill att Sverige lagstiftar om ett förbud mot kärnvapen på svensk mark, för såväl utplacering som transit, och för både krigstid och fred.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.