2024 blir det varmaste året som uppmätts, och jordens medeltemperatur överskrider för första gången 1,5 grader över förindustriell nivå. Det visar en ny rapport från EU:s klimattjänst Copernicus. Är Parisavtalet om att begränsa uppvärmningen därmed brutet? Global reder ut.
KLIMAT | – Klockan tickar. Nu pågår den sista nedräkningen för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader, och tiden är inte på vår sida.
Så inledde FN:s generalsekreterare António Guterres sitt tal på klimattoppmötet COP29 i Baku i november.
En ny rapport från klimatförändringstjänsten Copernicus slår nu fast det väntade: 2024 blir ytterligare ett rekordår.
– Med Copernicusdata från årets näst sista månad kan vi nu med god säkerhet bekräfta att 2024 kommer att bli det varmaste året som uppmätts och det första kalenderåret över 1,5 grader, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus i ett pressmeddelande.
När Parisavtalet undertecknades 2015 enades världens länder om målet att begränsa den genomsnittliga uppvärmningen till 1,5 grader över förindustriell nivå. 1,5 grader bedömdes då vara risken för allvarlig påverkan på vissa ekosystem och platser blir större än vad världen var benägen att acceptera. Så vad händer nu, när 1,5 graders uppvärmning är passerad?
Burgess fortsätter:
– Det betyder inte att Parisavtalet har brutits, men det betyder att ambitiösa klimatåtgärder är mer angelägna än någonsin.
1,5-gradersmålet handlar nämligen inte om enskilda år, utan om global medeltemperatur över en längre tidsperiod. Detta eftersom naturliga klimatfaktorer som El Niño och slumpmässigt väder påverkar världens temperatur, utöver människans utsläpp av växthusgaser.
Copernicus nya mätdata slår fast att jordens medeltemperatur i november 2024 var 1,62 grader över förindustriell nivå, och att det var den 16:e månaden i en 17-månadersperiod då temperaturen översteg 1,5 grader över förindustriell nivå.
– Sammanställningen visar på att den långa serien med mycket höga globala medeltemperaturen fortsätter. Huvudanledningen är människans fortsatt stora utsläpp av växthusgaser. Så länge utsläppen fortsätter kommer temperaturen fortsätta stiga. För att få bukt med den globala uppvärmningen måste utsläppen minskas kraftfullt. Det är först när nettoutsläppen av koldioxid når noll som temperaturen kan stabiliseras, säger Erik Kjellström professor i klimatologi vid SMHI i en kommentar.
Klockan tickar. Är det ens möjligt att nå 1,5-gradersmålet, vid det här laget? Jo, enligt FN:s miljöprogram UNEP är det tekniskt möjligt, med rätt åtgärder och investeringar. I rapporten Emissions gap report 2024 skriver UNEP att utsläppen måste minska med 42 procent till 2030, och 57 procent till 2035 jämfört med 2019 års nivåer, om målet ska kunna nås. För det krävs bland annat en sexfaldig ökning av investeringar i utsläppsminskningar.
Utan kraftigt ökade nationella bidrag till klimatarbetet förutspår UNEP en global uppvärmning på mellan 2,6 grader och 3,1 grader vid seklets slut.
Vad händer vid olika temperaturökningar?
+1,5 grader, bör undvikas enligt Parisavtalet
46 miljoner människor riskerar att få sina hem bortspolade
2 miljoner utsätts för vattenbrist i norra Europa
Nästan alla korallrev dör
+2 grader, farlig gräns enligt Parisavtalet
30 procent av invånarna i Afrika och Asien riskerar säker tillgång till mat.
Extrema värmeböljor ökar med 343 procent.
60 procent fler skogsbränder runt Medelhavet.
+3 grader, oåterkallelig förändring
Amazonas regnskog riskerar att försvinna
Global matproduktion i gungning
Marina ekosystem kollapsar
+4 grader
Kuststäder och öar försvinner
Sydeuropa blir till öken
75 procent av jordens människor utsätts för dödlig hetta 20 dagar om året
FN:s klimatpanel, Carbon brief och WWF:s living planet report, genom WWF.Mer om läget för jordens klimat i november 2024
- Den globala medeltemperaturen i november 2024 låg 1,62°C över den förindustriella nivån.
- Den globala medeltemperaturavvikelsen hittills för 2024 (januari till november) är 0,72°C över genomsnittet för 1991-2020, och det högsta som uppmätts för januari till november något tidigare år.
- Temperaturen för året som helhet kommer att vara mer än 1,5°C över förindustriell nivå (här 1850-1900).
- Havsisens utbredning i Antarktis nådde sitt lägsta värde för novembermånaden, 10 procent under genomsnittet, vilket överträffade värdena från 2016 och 2023 något, och fortsatte en rad historiskt stora negativa anomalier som observerats under 2023 och 2024.
SMHI