Prenumerera

Logga in

Nyheter

Rekordmånga journalister dödas i konfliktzoner – Gaza farligaste platsen

Sörjande håller i en banderoll som föreställer den dödade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh.

Antalet attacker mot journalister har ökat det senaste året, visar Reportrar utan gränsers (RSF) årliga rapport. En rekordstor andel dödas i konfliktzoner, och nästan en tredjedel av alla journalister som dödades i tjänst dödades i Gazaremsan, som beskrivs som den farligaste regionen i världen för journalister. 

JOURNALISTIK | 550 journalister sitter fängslade runt om i världen, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år. Dessutom dödades 54 journalister i samband med sitt yrkesutövande under 2024. 31 av dem i konfliktzoner, vilket är en rekordhög andel, det visar Reportrar utan gränsers nya rapport. 

– Vi ser hur allt fler journalister dödas och fängslas. Reportrar utan gränsers (RSF) rapport för 2024 visar på en alarmerande ökning av attacker mot journalister i krigszoner. Det är medvetna strategier som ligger bakom detta. Det handlar om att tysta oberoende rapportering för att lättare kunna sprida propaganda och desinformation, säger Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.

Gaza sticker ut som den farligaste regionen i världen med det högsta antalet journalister som dödats under de senaste fem åren. Sedan oktober 2023 har mer än 145 journalister dödats av den israeliska armén, varav minst 35 i tjänsten. 

RSF fördömer attackerna och har lämnat in fyra klagomål till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbrott som begåtts mot journalister.

När det gäller fängslade journalister så syns den största ökningen i Israel. Där har 17 nya fängelsedomar mot journalister tillkommit under 2024, och antalet fängslade journalister i landet har nu stigit till 41. Det innebär en inte så smickrande tredjeplats på listan över ”största fängelset för journalister”.

Först på den listan hamnar Kina, med 124 fängslade journalister, därefter Myanmar med 61. På fjärde plats hamnar Belarus, med 40 fängslade journalister. Dessutom saknas 95 journalister i 34 länder runtom i världen. 28 av dem försvann under det senaste decenniet: i Mexiko (5), Syrien (3), Mali (3), Demokratiska republiken Kongo (2), Palestina (2) och Irak (2).

Reportrar utan gränsers årliga rapport

Rekordmånga journalister dödas i konfliktzoner

54 journalister dödade, varav 31 i konfliktzoner: ett rekordhögt antal.

Andelen journalister i världen som dödats för att de bevakat konfliktområden i Mellanöstern Irak, Sudan, Myanmar och Ukraina – har under de senaste fem åren nått en rekordhög nivå (57,4 procent).

Gaza – den farligaste regionen i världen för journalister

En tredjedel av de journalister som dödades under 2024 dödades av den israeliska militären. 

  • Under 2024 dödades nästan 30 procent av de journalister som dödades i tjänsten i Gazaremsan, enligt den information som RSF hittills haft tillgång till.
  • Palestina är det farligaste landet i världen för journalister, med det högsta dödstalet av alla länder under de senaste 5 åren. Mer än 145 journalister har dödats sedan oktober 2023 varav minst 35 i samband med sitt arbete, enligt RSF:s information hittills.
  • RSF fortsätter att utreda journalisters död. RSF fördömer attackerna och har lämnat in fyra klagomål till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbrott som begåtts mot journalister.

Asien: Den näst farligaste regionen för journalister

På grund av det stora antalet journalister som dödats i Pakistan (7) och under demonstrationer i Bangladesh (5) är Asien år 2024 fortfarande regionen med det näst högsta antalet dödade mediearbetare.

Ökningen av antalet fängslade journalister under 2024 (+7,2 procent) beror framför allt på nya fängelsedomar i Ryssland (+8) och Israel (+17).

  • Israel blev världens tredje största fängelse för journalister. Israel är det land som har fängslat överlägset flest journalister sedan kriget i Gaza inleddes i oktober 2023. Israel är på väg att bli världens tredje största fängelse för journalister.
  • Koncentration av fängslade journalister till 4 länder. De fyra största fängelserna för journalister i världen. Kina (124, varav 11 i Hongkong), Myanmar (61), Israel (41) och Belarus (40) – håller mer än varannan av världens journalister fängslade.
  • 250 år i fängelse – det sammanlagda straffet för journalister runt om i världen. Fängelsestraff används som vapen för att förtrycka journalister, särskilt i samband med Rysslands invasion av Ukraina och Israels offensiv i Gaza. Ryssland (38) använder sina fängelser som ett sätt att förtrycka oberoende ryska och ukrainska röster. (19).
  • 70 procent av journalister som hålls som gisslan befinner sig i Syrien. De flesta av dem kidnappades av Islamiska staten under kriget och tio år senare är det fortfarande extremt svårt – för att inte säga praktiskt taget omöjligt – att få information om deras öde och var de befinner sig. Bashar al-Assads-regimens kollaps öppnar nya möjligheter.
  • Jemen är det enda landet med nytillkommen gisslan under 2024. Av de 55 mediearbetare som för närvarande hålls som gisslan i världen kidnappades 2 under 2024 av Houthierna i Jemen.
  • Mali är det enda land med nytillkommen gisslan under 2023. Regissören Saleck Ag Jiddou och programledaren Moustapha Koné från Radio Coton kidnappades den 7 november 2023 av en beväpnad grupp. Den begärda lösensumman är nu 4 miljoner CFA-franc (cirka 6 150 euro).
  • Nästan 100 journalister saknas fortfarande i 34 länder runt om i världen. Mer än en fjärdedel av dem har försvunnit under de senaste tio åren.
  • 28 journalister försvann under det senaste decenniet: i Mexiko (5), Syrien (3), Mali (3), Demokratiska republiken Kongo (2), Palestina (2) och Irak (2).
  • 45 procent av de försvunna journalisterna är offer för påtvingade försvinnanden. Dessa försvinnanden, som ofta kan tillskrivas auktoritära regeringar, visar det akuta behovet av att stärka skyddet för journalister och bekämpa straffrihet. RSF uppmanar stater att ratificera den internationella konventionen om skydd för alla människor mot påtvingade försvinnanden. Konventionen antogs av FN:s generalförsamling 2006, men har hittills endast ratificerats av 75 länder.
  • Mexiko utmärker sig tyvärr som det farligaste landet. Mer än 30 procent av fall med försvunna journalister finns i Mexiko.
  • 4 nya påtvingade försvinnanden ägde rum i Burkina Faso, Nicaragua, Ryssland och Syrien under 2024.

Sedan 1995 har Reportrar utan gränser (RSF) sammanställt en årlig rapport om övergrepp som begåtts mot journalister, baserad på uppgifter som sammanställts mellan den 1 januari och den 1 december under publiceringsåret. Den totala siffran för rapporten 2024 inkluderar professionella och icke-professionella journalister, samt mediepersonal. RSF samlar in information som gör det möjligt att med säkerhet, eller åtminstone med en mycket stark presumtion, slå fast att en journalists frihetsberövande, bortförande, försvinnande eller död är en direkt följd av hans eller hennes yrkesutövning. Denna metod kan förklara skillnaderna i statistiken jämfört med andra organisationers statistik.

Dödad journalist: RSF registrerar dödsfall i sin barometer när en journalist dödas i tjänsteutövning eller på grund av sitt yrke.

Frihetsberövad journalist: RSF har tre olika kategorier för journalister som frihetsberövas på grund av sitt arbete:

Häktning: frihetsberövande i mer än 48 timmar av en person som ännu inte har ställts inför rätta.

Fängelsestraff: frihetsberövande efter en fällande dom.

Husarrest: Skyldighet för en journalist att stanna kvar på en viss plats, som bestäms av den beslutande myndigheten – ofta hans eller hennes hem – i vissa fall med elektronisk övervakning, och/eller med skyldighet att regelbundet rapportera till polisen och/eller att stanna kvar på denna plats vid vissa tidpunkter. Det kan beslutas som ett alternativ till fängelsestraff för dömda personer eller som en övervakningsåtgärd för personer som åtalas.

Gisslan: RSF anser att en journalist är gisslan från det ögonblick han eller hon frihetsberövas av en icke-statlig aktör. Denna aktör förenar detta frihetsberövande med ett hot om att döda, skada eller fortsätta att hålla honom eller henne frihetsberövad för att tvinga en tredje part att utföra eller avstå från att utföra en handling som ett uttryckligt eller underförstått villkor för gisslans frigivning, säkerhet eller välbefinnande.

Försvunnen: RSF anser att en journalist är försvunnen när det inte finns tillräckliga bevis för att avgöra om han eller hon har fallit offer för mord eller kidnappning och inget trovärdigt uttalande har gjorts.

Saknad: Standardstatus när en journalist eller mediearbetare har försvunnit, när det inte är känt om han eller hon har tagits som gisslan, är i statligt förvar eller har dödats, när det inte finns några eller otillräckliga bevis för dödsfall eller bortförande och inget trovärdigt ansvarsutkrävande har gjorts.

Påtvingat försvinnande: Enligt internationell rätt kännetecknas detta av tre väsentliga kriterier: frihetsberövande av en officiell myndighet (eller en grupp som agerar för dess räkning, med dess stöd eller med dess samtycke) i kombination med en vägran att antingen erkänna detta frihetsberövande eller att avslöja den berörda personens öde eller vistelseort.

RSF:s sammanfattning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.