Nyheter

Afghanska kvinnor sjunger i protest mot talibanerna

en grupp kvinnor som sjunger

Afghanska kvinnor trotsar de nya strikta lagarna som förbjuder dem att sjunga och läsa högt offentligt. Genom att sprida videor där de sjunger om frihet, motsätter de sig talibanernas senaste regler som ytterligare inskränker kvinnors rättigheter i Afghanistan.

AFGHANISTAN | Talibanernas ministerium för ”Främjande av dygd och förebyggande av last”, som inrättades 2021, utfärdade nyligen ett 114 sidor långt dekret med regler som påverkar stora delar av det afghanska samhället. Bland de mest uppmärksammade restriktionerna är ett förbud för kvinnor att sjunga, recitera och läsa offentligt. Kvinnors röster anses vara ”intima” och får inte höras, enligt talibanerna. Kvinnor får inte heller se på män som de inte är släkt med genom blod eller äktenskap.

Lagarna, som även innefattar klädrestriktioner för kvinnor, infördes för att undvika frestelser. Samtidigt tvingas kvinnor täcka hela kroppen och ansiktet när de vistas utomhus. Hijaben, som tidigare ansågs tillräcklig, är nu otillräcklig enligt den nya lagen. Trots detta har kvinnor i och utanför Afghanistan nu visat sitt motstånd genom att sjunga offentligt och dela sina videor på sociala medier under hashtaggen #MyVoiceIsNotForbidden.

En av de som publicerat filmer på sjungande kvinnor är den afghanska journalisten Nilofar Ayoubi:

– Afghanska kvinnor motverkar djärvt talibanernas nya drakoniska lag genom att sjunga högre än någonsin! skriver hon på X-Twitter.

En annan kvinna sjunger utomhus i en video att ”jag är inte den där svaga pilen som darrar i varje vind. Jag kommer från Afghanistan .

– Inget kommando, system eller man kan stänga munnen på en afghansk kvinna, säger hon till AP.

– Om du stänger en del av en afghansk kvinnas kropp kommer en annan del att fungera.

Samtidigt har FN starkt kritiserat de nya lagarna och kräver deras omedelbara upphävande:

– Att försämra och göra halva Afghanistans befolkning osynlig och röstlös kommer bara att förvärra den humanitära krisen i landet, säger Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s kontor för mänskliga rättigheter:

– Vi uppmanar de facto myndigheterna att omedelbart upphäva denna lagstiftning, som är i uppenbart brott mot Afghanistans förpliktelser enligt internationell lag om mänskliga rättigheter.

Kvinnor tvingas täcka hela kroppen och ansiktet när de vistas utomhus. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Afghanistans ”laster och dygd”-lagar

Det 114 sidor långa dokumentet, som omfattar 35 artiklar, utgör den första formella förklaringen av laster och dygdlagar i Afghanistan efter att talibanerna tog makten 2021. Detta dokument har utarbetats av ministeriet för ”spridning av dygd och förebyggande av last”, en myndighet som talibanerna återinrättade kort efter sin återkomst till makten. Lagarna reglerar stora delar av det dagliga livet i Afghanistan och är särskilt restriktiva för kvinnor. De täcker frågor som kvinnors klädsel, sociala interaktioner, musik, användning av kollektivtrafik och till och med rakning för män.

Dygdlagarna har mötts av stark internationell kritik, särskilt från organisationer som FN och Amnesty International, som ser dem som en allvarlig inskränkning av mänskliga rättigheter i landet.

Övergripande beskrivning:

Kvinnors klädsel: Kvinnor måste beslöja hela sin kropp när de är i offentliga utrymmen, inklusive ansiktet. Detta innebär att hijaben, som täcker håret men inte ansiktet, inte längre är tillräcklig.

Kvinnors röster: Kvinnor är förbjudna att sjunga, recitera eller läsa högt i offentliga sammanhang. Kvinnans röst anses vara ”intim” och bör inte höras offentligt.

Musikförbud: Spelande och lyssnande på musik är förbjudet, både i offentliga och privata sammanhang.

Reserestriktioner för kvinnor: Kvinnor får endast resa långa avstånd om de är i sällskap med en manlig släkting (mahram).

Separation av män och kvinnor: Män och kvinnor som inte är släkt får inte umgås, träffas eller kommunicera i offentliga miljöer.

Arbetsrestriktioner för kvinnor: Kvinnor är förbjudna att arbeta inom många sektorer, inklusive inom icke-statliga organisationer.

Utbildningsförbud för kvinnor: Flickor får inte gå i skolan efter sjätte klass, och kvinnor är förbjudna att studera på gymnasiet eller högre utbildning.

Begränsningar kring offentlig bön: Alla män är skyldiga att delta i bön vid fastställda tidpunkter. Att hoppa över bön är ett brott mot dygdlagarna.

Begränsningar kring fasta: Deltagande i religiös fasta är obligatoriskt, och att bryta fastan kan resultera i straff.

Skäggtvång för män: Män förbjuds att raka sina skägg, och barmän som inte följer denna regel riskerar straff.

Human Rights Watch
OHCHR
Amnesty International

 

 

 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.