Prenumerera

Logga in

Nyheter

Allvarliga människorättskränkningar i Nicaragua

Politisk fånge vinkar från en buss

Nya varningar från FN visar att Nicaragua befinner sig i en djup människorättskris. Regeringen fortsätter att förtrycka oliktänkande och civilsamhället, samtidigt som rättvisa och ansvarsskyldighet har satts ur spel, enligt en uppdatering från FN:s kontor för mänskliga rättigheter.

NICARAGUA | Människorättssituationen i Nicaragua har förvärrats kraftigt det senaste året, varnar FN:s expertgrupp för Nicaragua i en uppdatering till FN:s kontor för mänskliga rättigheter, OHCHR. Regeringen underlättar och utför allt fler allvarliga övergrepp, vilket förvärrar klimatet av straffrihet och förtryck.

Expertgruppen The Group of Human Rights Experts on Nicaragua rapporterar att makten koncentreras alltmer i händerna på president Daniel Ortega och hans fru, vicepresident Rosario Murillo, vilket förhindrar rättvisa och ansvarsskyldighet i landet.

– Nicaragua uppfyller inte ens den minsta rimliga standarden för rättsligt oberoende, säger Jan-Michael Simon, ordförande för FN:s expertgrupp. Han tillägger att stora delar av befolkningen lever i ett tillstånd av försvarslöshet på grund av fortsatta godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och misshandel, samt användningen av strafflagar för att eliminera all opposition.

Gruppen lyfter fram den senaste händelsen där 135 politiska fångar nyligen släpptes, men tvingades i exil utan rätt till rättvisa eller möjlighet att stanna i landet. Dessutom uppmärksammades att 1 800 ideella organisationer tvingats stänga sina verksamheter i augusti 2023, samtidigt som deras tillgångar konfiskerats av staten.

Nicaraguas utbildningssektor har också drabbats hårt, med statens övertagande av universitet och förföljelse av studentledare och professorer, vilket har allvarliga konsekvenser för tusentals studenters framtid och utbildning.

Jan-Michael Simon betonar att även ursprungsbefolkningar och samhällen av afrikansk härkomst har blivit måltavlor för den nicaraguanska statens förtryck:

– Deras ledare och aktivister förföljs systematiskt av staten för att de försvarar deras rättigheter, säger Simon.

Förtrycket har också drabbat den katolska kyrkan och andra kristna samfund, vilket inskränker medborgarnas rätt att utöva sin religion fritt och offentligt.

Den FN-ledda expertgruppen uttrycker stor oro över den fortsatta nedmonteringen av rättssäkerhet och demokratiska rättigheter i Nicaragua, och betonar att internationella åtgärder krävs för att skydda landets medborgare från ytterligare övergrepp och förtryck.

Nicaraguas president Daniel Ortega och hans fru, vicepresident Rosario Murillo, leder ett möte i Managua, Nicaragua, 5 september 2018 . Europeiska unionen införde 2 augusti 2021 sanktioner mot den nicaraguanska presidentfrun och sju andra högre tjänstemän anklagade för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och undergrävande av demokratin. Foto: AP Photo/Alfredo Zuniga

Daniel Ortega

Daniel Ortega är Nicaraguas nuvarande president och har varit en central figur i landets politik i flera decennier. Han föddes den 11 november 1945 i La Libertad, Nicaragua, och blev en framträdande medlem i den revolutionära rörelsen Sandinistiska Nationella Befrielsefronten (FSLN), som störtade diktatorn Anastasio Somoza Debayle 1979.

Ortega tjänade som Nicaraguas president från 1985 till 1990 efter den sandinistiska revolutionens framgång. Efter att ha förlorat valet 1990 fortsatte han som ledare för oppositionen och gjorde en politisk comeback år 2006, då han återigen valdes till president. Sedan dess har Ortega omvalts flera gånger, och hans styre har präglats av ökande kritik om auktoritära tendenser.

Under hans senaste mandatperioder har anklagelser om människorättsbrott, inskränkningar av yttrandefrihet, och nedslag mot politiska motståndare ökat. Ortega och hans fru, Rosario Murillo, som också är vicepresident, har kritiserats för att koncentrera makten i sina egna händer och undergräva demokratiska institutioner. Detta har lett till att Nicaragua anses vara ett av de minst demokratiska länderna i Latinamerika i dag.


Human Rights Watch
BBC

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.