Statliga Exportkreditnämnden har beviljat lånegarantier till ett gruvbolag i Kongo-Kinshasa – trots att bolaget återkommande anklagas för att ha brutit mot mänskliga rättigheter.
Det rapporterar TV4:s Kalla Fakta.
KONGO | Gruvbolaget, som ägs av den kinesiska staten, bedriver sin verksamhet vid en koppargruva utanför Kolwezi i Kongo-Kinshasa, till vilken de svenska företagen Sandvik och Epiroc sålt utrustning. I samband med affären beviljade Exportkreditnämnden (EKN) lånegarantier motsvarande cirka två miljarder kronor till bolaget.
Enligt TV4:s Kalla Fakta har omfattande brott mot mänskliga rättigheter begåtts i samband med gruvbrytningen. Bland annat ska fler än 1 300 personer ha fördrivits från sina hem, och områdets dricksvatten förorenats.
Om så skett bryter det mot de regler EKN har att följa.
– Det finns ju uppenbara fall av kränkning av mänskliga rättigheter och förstörelse av naturen, säger Tommy Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, till TV4.
Anna-Karin Jatko, generaldirektör vid EKN, säger att hon inte känner till att dricksvattnet förorenats.
– Om det stämmer så måste de naturligtvis omedelbart åtgärda detta, säger hon.
Enligt Anna-Karin Jatko har myndigheten gjort en utredning av verksamheten innan garantierna gavs, och bland annat kommit fram till att personer i lokalbefolkningen blivit kompenserade.
– Vår bedömning är att de har fått ersättning och nya bostäder enligt internationella regelverk, säger Anna-Karin Jatko.
– Det är alltid svårt att flytta i samband med gruvdrift. Det är klart att det kan finnas enskilda som av olika skäl känner att det inte blev som de önskade.