Palestinsk sjukvårdspersonal från Gazaremsan fördes i februari bort av den israeliska armén efter att den gjorde en räd mot Nassersjukhuset i Khan Younis. Nu vittnar bland andra den 26-årige läkaren Ahmed Abu Sabha för BBC om tortyrliknande och förödmjukande behandling.
ISRAEL–PALESTINA | Det var i mitten av februari som den israeliska armén intog Nassersjukhuset i Khan Younis i södra Gazaremsan med hänvisning till att man hade information om att vissa av de israeliska gisslan hade hållits på sjukhuset. Dagen efter, den 16 februari, tvingades män stå på knä utomhus – nakna så när som på sina kalsonger – med händerna bakom huvudet.
En filmsekvens visar också hur en person som rullas förbi de knästående männen i en sjukhussäng verkar ha bundna händer. Framför vissa av männen ses läkarrockar ligga på marken, rapporterar BBC som i flera veckor har granskat uppgifterna om hur sjukvårdspersonal behandlades av Israel. Det brittiska public service-bolaget har gjort omfattande intervjuer med läkare, sjuksköterskor, farmaceuter och människor som hade tagit sin tillflykt till sjukhuset.
– Den som försökte röra sitt huvud eller gjorde någon rörelse slogs, säger sjukhuschefen Atef Al-Hout till BBC, och fortsätter att förklara att sjukvårdspersonalen tvingades förbli i samma position i omkring två timmar.
Nassersjukhuset intogs av israeliska armén
På BBC:s frågor kring händelsen har den israeliska armén svarat att ”under arresteringsprocessen är det ofta nödvändigt för terrormisstänkta” att klä av sig, och att kläderna lämnas tillbaka ”när det är möjligt att göra så”. Armén har inte svarat på BBC:s frågor om specifika vittnesmål om misshandel och förödmjukelse men nekar till att palestinsk sjukvårdspersonal har skadats av deras soldater. Enligt BBC har de tagit del av 49 namn på personer ur sjukvårdspersonalen som fördes bort varav 26 personer namngavs av flera källor.
Flera läkare uppger för BBC att 13 patienter avled i samband med den israeliska räden mot sjukhuset. Ett par dagar efter den israeliska räden mot sjukhuset uppgav Världshälsoorganisationen att Nassersjukhuset inte längre var funktionellt. Strider pågick i flera veckor kring sjukhuset, och den israeliska armén har upprepade gånger anklagat Hamas för att ha baser i och omkring sjukhusområden på Gazaremsan, liksom hänvisat till information om att israeliska gisslan som Hamas förde bort den 7 oktober 2023 ska ha hållits gömda på sjukhus.
”En plats för tortyr”
BBC har intervjuat tre läkare som fördes bort. Två vill vara anonyma, men den nyutexaminerade 26-åriga läkaren Ahmed Abu Sabha vittnar för BBC om sina upplevelser med sitt namn. I en filmad del av intervjun berättar han hur den israeliska armén tog sig in på sjukhuset tidigt på morgonen, hur han fördes till mödravårdsavdelningen i en annan del av sjukhuset, Mubarakbyggnaden, en plats han beskriver hade blivit ”en plats för tortyr”.
– De ställde mig på en stol och det var som en galge. Jag hörde ljudet av rep så jag trodde att jag skulle avrättas, säger han till BBC.
Han beskriver delar av behandlingen som tortyr. Ett exempel är att de gripna tvingades stå i timtal utan att röra sig, hur vissa gripna straffades genom att tvingas ligga på mage lång tid. Under de åtta dagar han var gripen angreps han av munkorgförsedda hundar. Han förhördes aldrig. I fängelset fanns många läkare, liksom administrativ personal från sjukhuset. Han berättar också att om någon inte lydde bestraffades alla. När hans ögonbindel hasade ner kunde han inte rätta till den själv eftersom han var bakbunden. Som straff tvingades han stå upp med armarna ihop ovanför huvudet och titta ner i tre timmar.
– Efter det sade en soldat åt mig att komma till honom. Han slog mig upprepade gånger på handen tills den bröts, säger Ahmed Abu Sabha vars vänstra hand och underarm är gipsad.
– Många gånger trodde jag att det var slutet och att min sista stund var kommen.
Fördes ur Gaza
De två anonyma läkarna som BBC har talat med har liknande vittnesmål. De uppger att de tvingades stå i obekväma positioner i flera timmar och att soldaterna misshandlade dem. En av de anonyma läkarna berättar för BBC hur de fördes ut ur Gaza i militärfordon, iklädda bara sina kalsonger:
– Hela vägen blev vi slagna, de svor åt oss och förödmjukade oss. Och de hällde kallt vatten på oss.
Ahmed Abu Sabha berättar att de vid ett tillfälle under den resan fördes ut ur fordonet, togs till en grusbelagd bit mark där de tvingades stå på knä.
– Det fanns ett hål i marken och vi trodde att de skulle avrätta oss och begrava oss där. Vi började alla att be.
Ingen av de tre läkarna som BBC har intervjuat säger sig känna till några misstankar mot dem. Däremot fokuserade förhören av dem på huruvida de hade sett personer ur den israeliska gisslan – mer än 130 tros fortfarande hållas på olika platser i Gaza – eller stridande från Hamas på sjukhusområdet.
”Grym och omänsklig behandling”
Baserat på de bilder och vittnesmål som BBC har tagit del av uppger en expert i internationell humanitär rätt att uppgifterna är ”extremt oroväckande”, samt att vissa av berättelserna pekar på att de har utsatts för en ”grym och omänsklig behandling”.
Enligt Lawrence Hill-Cawthorne vid the Centre for International Law på the University of Bristol strider rapporterna mot hur sjukvårdspersonal ska behandlas enligt internationell rätt:
– Det går emot vad som under en lång tid har varit en väldigt grundläggande idé i den rätt som gäller i väpnad konflikt, vilket är att sjukhus och sjukvårdspersonal är skyddade.
Den israeliska armén nekar till att den genomför skenavrättningar, och avvisar sådana anklagelser, enligt BBC.
Brittiska regeringen: Behöver svar från Israel
Den brittiske utrikesministern David Cameron har kallat uppgifterna i BBC:s granskning ”mycket oroande”. Han uppmanar också Israel att svara på uppgifterna.
– Det är väldigt oroande bilder och rapporter som kommer från det här sjukhuset och vi behöver reda ut exakt vad som hände, och vi behöver svar från israelerna om detta, sade utrikesministern i det brittiska överhuset.