En uppmaning från FN:s säkerhetsråd om vapenvila i Sudan under ramadan har ännu inte hörsammats. En av de stridande parterna har genom general Yasser al-Atta krävt att den andra parten, Rapid Support Forces, först ska dra sig tillbaka från civila bostäder och platser. Samtidigt larmar kvinnor om systematiska sexuella övergrepp.
SUDAN | I förra veckan manade FN:s säkerhetsråd de stridande parterna – den sudanesiska armén och paramilitära Rapid Support Forces – i Sudan att ingå en vapenvila under fastemånaden ramadan som inleddes den här veckan. Men i ett uttalande på den sudanesiska arméns officiella Telegramkanal ställde general Yasser al-Atta i söndags upp krav för att en vapenvila ska bli.
Den sudanesiska armén kräver dels att Rapid Support Forces först drar sig tillbaka från civila bostäder och från offentliga byggnader – något som ingick i det avtal som slöts efter samtal i saudiska Jeddah i maj förra året. Armén kräver också att ledaren för Rapid Support Forces, Mohamed Hamdan Dagalo – känd under namnet Hemedti – inte ska få spela någon roll i Sudans framtid, vare sig politiskt eller militärt, rapporterar Al Jazeera. Rapid Support Forces välkomnade i ett uttalande i lördags säkerhetsrådets uppmaning.
Det var i april förra året som striderna mellan den sudanesiska armén under ledning av general Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalos Rapid Support Forces bröt ut. Krigsutbrottet skedde i samband med att mer makt skulle övergå tills ett civilt styre, efter att de båda männnen genomförde en militärkupp i oktober 2021. al-Burhan och Hemedti hade innan dess ingått ett avtal om ett övergångsstyre efter att den sudanesiska demokratirörelsen genom månadslånga demonstrationer satte sådan press på den tidigare presidenten och diktatorn Omar al-Bashir att militären avsatte honom i april 2019.
Larmrapporter om sexuella övergrepp
Sedan de pågående striderna bröt ut har omkring 10 miljoner människor tvingats fly från sina hem – tvångsförflyttningen i Sudan räknas som en av världens största. Många har tvingats fly till grannländer, andra är internflyktingar. 18 miljoner sudaneser lever under akut matosäkerhet och vet inte var deras nästa måltid ska komma ifrån. Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) befinner sig de värst drabbade i de områden där konflikten är som intensivast, bland annat i huvudstaden Khartoum, och i delstaterna Darfur och Gezira. Det är också svårt för WFP att nå dit med livsmedel. ”Utan fri tillgång varnar vi för en hägrande hungerkatastrof”, skriver WFP på sin hemsida. Problemet är inte mat i sig, den finns på plats.
– Men onödiga hinder försenar processen, och förhindrar oss från att få den till de människor som är i omedelbart behov av vårt stöd, säger WFP:s landchef för Sudan, Eddie Rowe.
Det har länge rapporterats om systematiska sexuella övergrepp mot framför allt kvinnor och flickor. Rapid Support Forces pekas ut som ansvariga för majoriteten av övergreppen, men även den sudanesiska armén har enligt rapporter begått övergrepp.
I samband med internationella kvinnodagen i fredags talade Hala Al-Karib, chef för Strategiskt initiativ för kvinnor på Afrikas horn (SIHA) och anklagade Rapid Support Forces för att också kidnappa och döda kvinnor i Sudan. Hon berättade bland annat om hur flickor i 13–15-årsåldern fördes bort från hennes familjehem av medlemmar av Rapid Support Forces, och att andra familjemedlemmar hotades och misshandlades. Hon betonade också att stigmat kring sexuella övergrepp innebär att många offer inte vågar berätta vad de har utsatts för, rapporterar Sudan Tribune.