Prenumerera

Logga in

Nyheter

Miljöorganisationer anmäler Sveriges klimatpolitik till EU

Romina Pourmokhtari

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen lämnar in anmälan till EU-kommissionen och hävdar att Sveriges klimat- och energiplan bryter mot EU:s regelverk.

KLIMAT | Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen har anmält Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen, med argumentet att den svenska regeringen misslyckas med att uppnå EU:s klimatmål. Föreningarna menar att regeringens nuvarande klimatpolitik inte bara är otillräcklig utan även strider mot EU-lagstiftningen.

– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen saknar Sveriges klimatplan konkreta åtgärder för att nå EU:s mål, som inkluderar minskade koldioxidutsläpp, kolinlagring i skog och mark, minskade utsläpp av växthusgaser samt energieffektivisering och ökad andel förnybar energi. Organisationerna påpekar dessutom att den svenska regeringen inte gett allmänheten tillräckligt med möjligheter att delta i utformningen av planen.

– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.

Föreningarna menar att regeringens klimatpolitik snarare leder till ökade utsläpp, vilket de ser som ett direkt brott mot EU:s regelverk. Anmälan syftar till att få EU-kommissionen att granska Sveriges energi- och klimatplan. Om kommissionen bedömer att planen bryter mot EU-lagstiftningen och Sverige inte anpassar sig, kan en rättsprocess inledas i EU-domstolen. Vid en fällande dom kan Sverige behöva vidta korrigerande åtgärder eller riskera att få betala höga böter.

– Vi befinner oss i en brinnan de planetär kris och det läget så lyckas Sverige inte ens leva upp till ett enda av EU:s gravt otillräckliga klimatmål, säger Ida Ödling i en intervju med SVT.

SVT rapporterar också om att Sverige är ett av fem länder som idag anmälts till EU-kommissionen för bristande klimatpolitik, vilket anses hindra måluppfyllelsen inom EU. Även Tyskland, Irland, Frankrike och Italien anmäls av lokala miljöorganisationer. 

EU:s klimatlagstiftning 

EU:s klimatlagstiftning kräver att varje medlemsland redovisar detaljerade planer för hur klimatmålen ska uppnås. Sveriges plan uppvisar dock flera brister och innehåller bortförklaringar till varför målen inte nås.

I regeringens uppdaterade nationella energi- och klimatplan (NEKP) framgår att samtliga EU:s siffersatta klimatmål – inklusive målen för klimatpåverkan, energieffektivisering, andelen förnybar energi och kolinlagring – missas. I flera fall framgår detta redan i regeringens egna formuleringar i planen.

  • Sveriges EU-mål om 50 procents utsläppsminskning 2030 inom ESR-sektorn (trafik och andra utsläppskällor som inte idag omfattas av utsläppshandel) uppnås inte. 
  • Sverige klarar inte sina åtaganden när det gäller kolsänkor (LULUCF). Avståndet till målet 2030 är cirka 19 miljoner ton koldioxidekvivalenter årligen .
  • Sverige klarar inte att uppnå 76 procent andel förnybar energi till 2030, vilket är den nivå som följer av ambitionshöjningen i förnybartdirektivet (RED III) och styrningsförordningen.
  • Sverige klarar inte energieffektiviseringsmålet på 296 TWh
Naturskyddsföreningen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.