Nyheter

Brinnande hot mot mänskliga rättigheter i Amazonas

Kvinna med megafon

Amnesty International slår larm om att gasfackling i Amazonas utgör ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter i Ecuador. I en ny rapport anklagas den ecuadorianska regeringen för att inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda miljön och lokalsamhällena från skadlig verksamhet som fackling.

KLIMAT | I en rapport publicerad i måndags avslöjar Amnesty International att gasfackling i Amazonas utgör ett akut hot mot mänskliga rättigheter i Ecuador. Rapporten kritiserar den ecuadorianska regeringens bristande insatser för att hantera problemet och för att ha underlåtit att stoppa skadliga aktiviteter, såsom fackling, som påverkar både miljön och de drabbade samhällena, skriver Jurist News.

Gasfackling är en metod som används vid oljeutvinning och som involverar förbränning av naturgas, vilket leder till utsläpp av föroreningar som metan och svart kol och påskyndar den globala uppvärmningen.

Rapporten, med titeln The Amazon is burning, the future is burning!, belyser kampen hos nio unga ecuadorianska miljöaktivister som, med stöd av Union of People Affected by Texaco’s Oil Operations (UDAPT), har tagit upp kampen för att försvara mänskliga rättigheter. Aktivisterna och UDAPT lämnade in ett föreläggande mot statliga institutioner för att ha godkänt gasfackling i provinserna Sucumbíos och Orellana i Ecuador, områden som hotas av oljeindustrin.

I en dom från 2021 konstaterade provinsdomstolen i Sucumbíos att den ecuadorianska regeringen hade försummat de sökandes rätt att ”leva i en hälsosam och ekologiskt balanserad miljö”. Domstolen slog även fast att regeringen hade brutit mot rätten till hälsa och misslyckats med att följa internationella åtaganden om att minska klimatförändringarna. Som en följd av domen ålades regeringen att kompensera de drabbade samhällena och att ”gradvis och progressivt eliminera gasflammorna, med prioritet att avlägsna de nära befolkade områdena.”

Amnesty Internationals rapport visar dock att regeringen inte har följt domstolens beslut. Organisationen betonar att regeringens agerande kränker aktivisternas och Amazonas samhällens rätt till ”tillräcklig, effektiv och snabb upprättelse.” Rapporten lyfter fram att gasfacklingen inte bara hotar livskvaliteten i dessa samhällen och deras rätt till en ren och hälsosam miljö, utan även skapar social ojämlikhet genom att bedriva skadlig verksamhet nära befolkningen. Amnesty understryker också att Ecuador inte lever upp till sina internationella skyldigheter att minska utsläppen av växthusgaser.

I juli 2024 uppmanade de unga aktivisterna till en internationell rörelse för att eliminera oljeutsläpp och gasfacklingen i Amazonas, skydda deras samhällen och deras rättigheter, samt uppnå klimaträttvisa. De bjöd in människor världen över att underteckna ett manifest för att sätta press på den ecuadorianska regeringen att följa domstolsbeslutet.

Ana Piquer, Amnesty International Americas direktör, betonade att det ecuadorianska Amazonas huvudsakligen är en ”stor oljeofferzon” och att regionen aldrig har dragit nytta av ”oljerikedomar”. Hon uppmanar de ecuadorianska myndigheterna att ”agera beslutsamt och snabbt”:

– Den ecuadorianska staten måste sätta stopp för den rutinmässiga förbränningen av gas, en praxis som idag äventyrar Amazonas, världen och framtiden för de barn som kommer att ärva planeten.

Gasfackling i Amazonas


Gasfackling

Gasfackling är en process som används inom olje- och gasindustrin där överflödig naturgas, som inte kan samlas in eller användas, bränns av. Detta sker ofta i samband med oljeutvinning, särskilt på avlägsna eller svåråtkomliga platser där infrastrukturen för att transportera eller lagra gasen inte är tillgänglig eller ekonomiskt lönsam. Fackling används för att avlägsna gas som annars skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk eller orsaka miljöproblem om den släpptes ut direkt i atmosfären.

Trots att fackling kan minska akuta risker, har det betydande negativa konsekvenser för miljön och klimatet. När gasen bränns av frigörs stora mängder koldioxid (CO2), metan (CH4) och andra skadliga ämnen som svart kol (sot). Dessa utsläpp bidrar kraftigt till global uppvärmning och klimatförändringar. Metan är särskilt problematiskt eftersom det är en växthusgas som är över 25 gånger mer potent än koldioxid när det gäller att fånga värme i atmosfären under en 100-årsperiod.

Utöver klimatpåverkan har gasfackling allvarliga lokala effekter. De föroreningar som frigörs vid förbränningen påverkar luftkvaliteten och kan ha skadliga hälsoeffekter på närliggande samhällen. Detta innefattar ökad risk för luftvägssjukdomar, cancer och andra hälsoproblem. I många fall sker fackling nära befolkade områden, vilket gör att invånarna ständigt exponeras för dessa skadliga ämnen.

Gasfackling har blivit en kontroversiell fråga globalt, särskilt i regioner som Amazonas, där den används i samband med oljeutvinning. Kritik mot denna praxis har ökat, särskilt från miljöorganisationer och samhällen som påverkas direkt. De menar att facklingen bidrar till miljöförstörelse, skapar social ojämlikhet och bryter mot rätten till en ren och hälsosam miljö.

Internationellt har åtgärder vidtagits för att minska facklingen. Vid klimattoppmötet COP26 2021 lanserade EU och USA initiativet Global Methane Pledge, som syftar till att minska utsläppen av metan, inklusive de som uppstår vid fackling. Initiativet har fått stöd av över 150 länder, inklusive Ecuador, vilket visar på en växande global medvetenhet om behovet av att minska facklingens påverkan.

Trots dessa initiativ fortsätter gasfackling att vara en utmaning, särskilt i områden med svag reglering eller där oljeindustrins intressen prioriteras över miljöhänsyn. Kampen för att eliminera eller minska gasfackling är en viktig del av den bredare strävan att skydda miljön och uppnå global klimaträttvisa.

Urgent action to cut methane emissions from fossil fuel operations essential to achieve global climate targets
Methane Emissions

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.